Business Hi-Tech

Lucian Butnaru părăseşte Akela pentru a conduce un start-up pe plăţi electronice

no title

Lucian Butnaru, 33 de ani, a înfiinţat Akela în 1998, când era student în anul II la Politehnică. Foto Silviu Matei

Autor: Ştefan Vrabie

01.08.2011, 00:04 3446

Lucian Butnaru, 33 de ani, care a condus timp de 13 anibusinessul Tech Team Akela, unul dintre jucătorii mari de pe piaţalocală de outsourcing IT, va prelua de la 1 august conducereaZebraPay, companie ce intermediază plăţi electronice pentruconsumatori finali (plăţi facturi, reîncărcare cartele GSM).

"Îmi este greu să plec după o perioadă atât de lungă, dar suntsigur că firma este acum mai bine aliniată pentru a-şi serviclienţii", a scris Butnaru într-un mesaj trimis partenerilor.

El a înfiinţat Akela în 1998, când era student în anul al doileala Politehnică. Pornind cu doar şase angajaţi, compania, caredezvolta software la cheie, a atins pragul de un milion de dolari(cifră de afaceri) în 2000. La sfârşitul anului 2005 Akela a fostachiziţionată de către grupul american TechTeam Global, în cadrulunei tranzacţii estimate la 3 mil. euro. La rândul ei, TechTeam afost preluată la sfârşitul anului trecut de către furnizorulbrazilian de servicii IT Stefanini IT Solutions.

În România, grupul intenţionează să angajeze până la fineleacestui an 200 de persoane pentru a completa echipa de aproape 550de angajaţi care lucrează în cele două divizii pe care le deţine peplan local - Stefanini TechTeam Global (servicii BPO) şi StefaniniTechTeam Akela (servicii software).

TechTeam Global România a avut în 2009 o pierdere brută de 2,46mil. dolari (1,7 mil. euro) la o cifră de afaceri de 6,47 mil.dolari

(4,6 mil. euro), conform datelor publicate de RegistrulComerţului. Operaţiunile din România ale grupului StefaniniTechTeam vor fi preluate de Sabin Gîrlea, directorul de operaţiunial TechTeam Akela. El lucrează pentru Akela încă din 1998, cândavea funcţia de manager de producţie.

Lucian Butnaru şi-a înfiinţat în 2008 propria firmă deconsultanţă. Înainte de a pune bazele Akela, el a lucrat un anpentru Crinsoft ca manager de proiect şi nouă luni ca dezvoltatorsoftware în cadrul Cinor, un fost centru de calcul din Bucureşticare se privatizase. În 2010 şi în 2011, Butnaru a urmat cursuri demanagement în cadrul Harvard Business School şi London BusinessSchool.

Stefanini IT Solutions, furnizor brazilian de servicii IT cupeste 12.000 de angajaţi în 27 de ţări, are venituri anuale depeste 300 mil. dolari şi a plătit pe TechTeam aproape 90 mil.dolari. Subsidiara TechTeam din România este principalul centru delivrare a serviciilor companiei în Europa, fiind totodată şi"motorul" activităţilor de dezvoltare software ale grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO