Business Hi-Tech

Locuitorii Romei vor plati biletele de autobuz prin SMS

28.02.2005, 00:00 19

Locuitorii din Roma vor putea, incepand din luna aprilie, sa-si cumpere bilete de autobuz si tramvai virtuale, trimitand un mesaj text de pe telefonul mobil, la un numar cu suprataxa, spun autoritatile din capitala Italiei.



Roma va deveni astfel a doua capitala din lume care adopta acest sistem, dupa Helsinki, scrie prasa italiata. Sistemul a fost testat din 2002 pana in prezent pe un esantion de 200 de calatori.



Practic, calatorul trimite un SMS la un numar special si primeste unul cu toate datele necesare: data si ora emiterii biletului, durata validitatii acestuia si un cod care permite controlorilor sa combata fraudele.



Serviciul numit "Teleplay" va fi accesibil si turistilor care folosesc roamingul, datorita unor acorduri intre operatorii italieni si cei straini.



Pentru moment, serviciul nu ofera posibilitatea de a cumpara cartele de metrou. Un bilet va costa un euro, la care se adauga costul SMS-ului catre unul din cei trei principali operatori de telefonie mobila italieni, TIM, Vodafone si Wind.



Primarul capitalei italiene, Walter Veltroni, considera ca acest sistem va fi "o modalitate de a simplifica viata calatorilor si de a-i face sa calatoreasca mai des cu transportul public".



Costul biletelor va fi extras de pe cartea de credit a utilizatorului sau de pe o cartela preplatita emisa de compania de transport public de la Roma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO