Business Hi-Tech

LLP: E riscant sa te bazezi doar pe hartii in gestiunea unei firme

LLP: E riscant sa te bazezi doar pe hartii in gestiunea unei firme

Robert Komartin, managing director LLP Bucharest: Daca pe piata sunt mai putine contracte poti ramane fara sau poti lua mai multe si raman altii fara.

08.12.2008, 19:00 37

Gestiunea informatiilor despre costuri, venituri sau stocuri printr-un sistem care se bazeaza exclusiv pe hartii si care nu permite generarea rapida a datelor despre situatia financiara este periculoasa pentru companiile care trec de un rulaj anual de 20 de milioane de euro, care risca astfel sa intre in faliment inainte sa afle ce structura de cheltuieli au, considera Robert Komartin, managing director al subsidiarei din Romania a LLP, furnizor de soft si servicii de consultanta IT, prezent in special pe pietele din Europa Centrala si de Est.

"Companiile care nu investesc in software de gestiune a resurselor companiei (ERP) nu-si vor sti costurile, profitabilitatea. Se poate merge inainte si cu hartiile prafuite, cu contabilii care iti prezinta rapoartele in ziua in care acestea sunt depuse la fisc, dar companiile care utilizeaza un asemenea sistem risca sa dea faliment inainte de a afla exact structura costurilor pe care le inregistreaza", afirma Komartin.
Komartin spune ca strategia companiei se bazeaza in continuare pe o crestere peste ritmul pietei, chiar si in conditiile in care criza a dus la intarzierea unor proiecte si la negocieri mai stranse cu companii din sectoare lovite in plin de problemele economice.
"Avem deja proiecte amanate, iar daca numarul proiectelor de acest tip va creste, vom resimti un impact. Criza se resimte in sectoarele imobiliar, constructii, materiale de constructii. Practic, cei mai afectati sunt furnizorii industriilor imobiliare si auto. Sunt insa cateva segmente mai putin afectate de criza, sunt companiile care au resurse. Un exemplu este cel al multinationalelor - am semnat chiar in cursul saptamanii trecute un contract", afirma Komartin. El spune ca pe piata exista inca potential de crestere pe segmentul ERP, iar criza va indemna companiile locale sa analizeze mai atent ce solutie soft aleg si sa se reorienteze de la aplicatii scumpe, din prima categorie, catre altele cu un cost mai mic de achizitie si implementare, dar cu functionalitati aproape similare. "In acest moment noi suntem supra-aglomerati pana in februarie - martie. Suntem increzatori pentru ca desi nu suntem firma romaneasca, ceea ce facem noi aici nu se poate externaliza. Este nevoie de experienta locala - acest lucru nu dispare niciodata", spune Komartin, care adauga ca LLP a semnat recent contracte si cu firme din segmentul serviciilor sau de import export.
Compania London Logic Partners (LLP) estimeaza ca va obtine in acest an un rulaj de 2,7 - 2,8 milioane de euro, in crestere cu peste 30% fata de anul trecut. Piata locala de soft si servicii ERP este evaluata la circa 120 mil. euro de compania de consultanta Pierre Audoin.
Komartin, care ocupa din 2006 pozitia de managing director al LLP Bucharest, spune ca si la nivel de grup strategia pe 2009 vizeaza o crestere in fiecare tara in care companie este prezenta peste ritmul de avans al pietei locale. El va prelua din ianuarie 2009 pozitia de director de vanzari la nivelul grupului, devenind si membru in consiliul de administratie al grupului. "In noul context economic am ramas pe aceeasi idee. In criza ideea este sa nu te inchizi, sa dai afara oameni. Cei care raman in picioare acum sunt cei care pot creste puternic. Daca pe piata sunt mai putine contracte, poti ramane fara sau poti lua mai multe si raman altii fara", spune Komartin.
Reprezentantul LLP spune ca isi va indeplini atributiile regionale fara a pleca din Bucuresti. "Compania nu are practic un sediu central, functiile fiind distribuite regional. Se colaboreaza prin echipe virtuale. Rolul meu este sa construiesc un set comun de proceduri, care sa includa cele mai bune practici din cadrul LLP. Sunt filiale care vand foarte bine anumite produse - aceste rezultate sunt obtinute pentru ca sunt utilizate anumite strategii, tehnici. Trebuie sa aflam de ce in unele locuri vanzarile merg foarte bine pentru ca atunci cand intelegi aceste lucruri, atunci poti extinde tehnicile respective la nivel de grup".
Pozitia de managing director a LLP Bucharest va fi preluata de Raluca Ioana Komartin, in prezent Operations Director in cadrul LLP Bucharest.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO