Business Hi-Tech

Listarea istorică a companiei Ant Group, cel mai mare fintech din lume, a fost oprită de preşedintele chinez Xi Jinping

Listarea istorică a companiei Ant Group, cel mai mare...

Autor: Eduard Ivanovici

13.11.2020, 13:14 4352

Preşedintele chinez Xi Jinping ar fi oprit listarea de 37 de miliarde de dolari a fintech-ului Ant Group, controlat de fondatorul Alibaba Jack Ma, scrie The Wall Street Journal, citând mai mulţi oficiali din China.

Decizia care a oprit cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie a venit la câteva zile după declaraţiile lui Jack Ma, miliardarul criticând vehement autorităţile de reglementare financiară din China.

Preşedintele Xi le-a ordonat autorităţilor să investigheze şi să închidă definitiv listarea grupului Ant, reiese dintr-un raport citat de WSJ.

Ma a declarat în cadrul unui summit din Shanghai de pe 24 octombrie că sistemul de reglementare financiară continuă să sufoce inovaţia şi trebuie reformat imediat dacă vrea să alimenteze creşterea economică din China. La începutul lui noiembrie, agenţia de ştiri Reuters a semnalat că discursul miliardarului ar putea genera o serie de evenimente care ar duce într-un final la oprirea listării.

La scurt timp după declaraţiile lui Ma, autorităţile chineze au început să întocmească un set de rapoarte, scoţând la iveală faptul că Ant a folosit mai multe produse financiare digitale prin care a încurajat acumularea de datorii în rândul tinerilor din China.

„Cel mai mare risc cu care se confruntă Ant este faptul că tranziţia de la un fintech către o instituţie bancară este în mod constant reglementată, timp în care compania trebuie să îşi menţină clienţii deja existenţi. Astfel, ultimele măsuri ar şterge 1/2 din valoarea firmei, aducând-o la 150 de miliarde de dolari”, spune Eric Schiffer, CEO al The Patriarch Organization, un private equity din SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO