Listarea Facebook

Listarea Facebook: Mark Zuckerberg va păstra controlul companiei pe care a fondat-o

Autor: Andrei Chirileasa

02.02.2012, 01:36 164

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, va păstra controlul asupra companiei după listarea din acest an, strategie care ar putea reduce valoarea de piaţă pe termen scurt, după cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) derulată vreodată în industria IT.

Facebook a depus miercuri, la New York, prospectul preliminar pentru listarea companiei la bursă, operaţiune prin care ţinteşte o finanţare de 5 miliarde de dolari şi ar putea atrage, potrivit estimărilor analiştilor, până la 10 miliarde de dolari.

Mark Zuckerberg, care a lansat Facebook din campusul Universităţii Harvard înainte de a renunţa la facultate pentru a-şi dezvolta proiectul, va controla de facto 56,9% din drepturile de vot în acţionariatul companiei, a cărei valoare de piaţă după listare este estimată la până la 100 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Cu 845 milioane de utilizatori activi şi plasată printre liderii publicităţii online, Facebook este una dintre cele mai aşteptate oferte publice iniţiale din industria internetului în ultimii ani, entuziasmul propagat de eveniment printre investitori rivalizând atmosfera din perioada freneziei "dotcom" de la începutul anilor 2000.

Valoarea estimată de 100 miliarde de dolari depăşeşte capitalizarea unor nume consacrate din industria IT, precum gigantul Hewlett Packard, şi subliniază creşterea explozivă a fenomenului reţelelor sociale ca formă de comunicare, divertisment şi advertising.

După listare, Zuckerberg (27 de ani) va controla în nume propriu 28% din acţiunile Facebook, participaţie care, la valoarea de piaţă maximă estimată de analişti, l-ar plasa pe locul al patrulea în rândul celor mai bogaţi americani, cu o avere de cel puţin 28 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Din start, participaţia fondatorului Facebook scuteşte compania, conform legislaţiei SUA, de numirea unei majorităţi independente în Consiliul de Administraţie şi de formarea unor comitete şi comisii responsabile de supravegherea salariilor şi a altor chestiuni interne.

Zuckerberg va controla toate chestiunile transmise acţionarilor spre vot, precum şi managementul şi strategia companiei în general, se arată în prospectul depus de Facebook la bursa de la New York.

În plus, Zuckerberg a încheiat acorduri cu mai mulţi investitori Facebook prin care a preluat drepturile de vot aferente acţiunilor acestora în aproape toate, sau în majoritatea deciziilor. Astfel, fondatorul companiei ajunge la un vor de 56,9% în acţionariat.

Cofondatorii Google Sergey Brin şi Larry Page au păstrat controlul companiei după listare prin înţelegeri similare.

"La momentul respectiv, Zuckerberg îşi permitea probabil luxul de a-şi alege investitorii. Îşi permitea să le spună «faceţi ca mine sau vă căraţi». Dezavantajul acestei strategii este că Facebook ar putea avea o valoare de piaţă ceva mai mică decât în cazul în care el nu ar fi păstrat controlul", comentează pentu Reuters Steven Kaplan, profesor la Şcoala de Business Booth a Universităţii din Chicago, specializat în capital de risc şi guvernanţă corporatistă.

Debutul acţiunilor companiei la bursă ar putea avea loc la jumătatea acestui an, potrivit estimărilor Reuters în baza calendarului obişnuit al ofertelor publice iniţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO