Listarea Facebook

Conversaţia care l-a convins pe Zuckerberg să pună bazele Facebook, compania care va deveni cel mai mare IPO din istorie

Conversaţia care l-a convins pe Zuckerberg să pună bazele Facebook, compania care va deveni cel mai mare IPO din istorie

Autor: Adrian Voicu

31.01.2012, 19:32 3507

Facebook va depune cererea de listare la bursă cel mai devreme în această săptămână, analiştii aşteptându-se ca această ofertă publică iniţială să evalueze compania la aproape 100 de miliarde de dolari.

Dar ce face din Facebook o companie atât de valoroasă nu sunt neapărat veniturile şi profiturile promise cât ceea ce site-ul de socializare ştie despre cei 850 de milioane de utilizatori, scrie Business Insider.

Şi totul a fost pregătit încă de când fondatorul site-ului avea doar 19 ani. În 2003, el s-a confesat unui prieten prin intermediului unui client de mesagerie. Adam D'Angelo - care ulterior avea să devină CTO al Facebook - a fost confidentul care l-a ajutat pe Mark Zuckerberg să ia calea Facebook în momentul în care el încă analiza dacă să realizeze site-ul de dating online propus de către gemenii Cameron şi Tyler Winklevoss.

Zuckerberg: Deci ştii că lucrez la site-ul ăla de întâlniri online

Zuckerberg: Mă întreb cât de similar este cu Facebook

Zuckerberg: Pentru că probabil vor fi lansate în acelaşi timp

Zuckerberg: Doar dacă nu cumva îmi bag picioarele îi părăsesc pe oamenii ăştia cu site-ul de dating chiar înainte de a le spune că îl am făcut.

D'Angelo: haha

Zuckerberg: Pentru că nu cred că oamenii se vor înregistra pe facebook dacă ar şti că este pentru întâlniri online

Zuckerberg: şi cred că oamenii sunt sceptici când vine vorba de a se înregistra pe astfel de site-uri.

Zuckerberg: Dar tipul care face site-ul de dating o să îl promoveze destul de bine.

Zuckerberg: Mă întrebă care ar fi soluţia ideală.

Zuckerberg: Cred că Facebook va atrage mulţi oameni, atâta timp cât nu ar fi lansat în acelaşi timp cu site-ul de dating.

Zuckerberg: Caz în care ambele s-ar anula reciproc şi nimic nu ar fi de câştigat. Ai vreo idee? Există vreo cale pentru a le consolida pe ambele?

D'Angelo: O să îl transformăm într-o reţea de tipul friendster. haha. Stanford are aşa ceva dezvoltat intern

Zuckerberg: Păi mă gândeam să fac asta cu facebook. Singurul lucru care diferă de al lor este că dai like la cererile de întâlnire cu oameni conectaţi pe facebook, nu faci asta prin intermediul sistemului.

D'Angelo: Mda

Zuckerberg: Şi nu îmi place nici faptul că fac asta pentru alţi oameni haha. Adică urăsc să lucrez pentru cineva. Cred că ceea ce este corect este să termin facebook şi să aştept până în ultima zi în care ar trebui să le prezint site-ul terminat şi apoi să le zic "uite al vostru nu este la fel de bun ca ăsta şi dacă vreţi să vă alăturaţi mie, o puteţi face... în caz contrar vă pot ajuta cu al vostru mai încolo." Sau ţi se pare prea urât aşa?

D'Angelo: Cred că ar trebui pur şi simplu să îi abandonezi

Zuckerberg: Treaba este că ei au un programator care le-ar putea termina site-ul, pentru că au bani de aruncat pe reclame şi alte alea. Oh stai că am şi eu bani. Prietenul meu care vrea să sponsorizeze site-ul este şef al unei societăţi de investiţii. Se pare că treaba cu insider trading nu este ilegală în Brazilia şi el este bogat lol.

D'Angelo: lol

În lunile care au urmat aceste conversaţii cu D'Angelo, Zuckerberg, împreună cu mai mulţi prieteni de la Harvard, Eduardo Saverin şi Dustin Moskovitz - au pus bazele Facebook (pe vremea aceea TheFacebook).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO