Business Hi-Tech

Linux, un rival serios pentru Windows?

15.08.2000, 00:00 16



Un grup de companii specializate in dezvoltarea programului Linux impreuna cu cativa fabricanti de computere au anuntat intentia de a intra in competitie directa cu Microsoft in domeniul aplicatiilor pentru calculatoarele personale.

Pana acum, Linux, a carui distributie este gratuita, a avut cel mai mare impact pe piata serverelor, unde multi furnizori de servicii Internet utilizeaza in mod curent acest program.

In ceea ce priveste softurile pentru computerele personale Linux nu a reusit inca sa ofere o alternativa viabila la sistemul de operare Windows, care detine o cota impresionanta de piata.

Analistii sunt insa de parere ca acest lucru este pe cale sa se schimbe. In aceasta saptamana, grupul mentionat va anunta infiintarea Fundatiei Gnome care va beneficia de sprijinul unor companii de renume precum IBM, Compaq, Hewlett-Packard si Sun Microsystems.

Aceasta fundatie intentioneaza sa puna in aplicare o serie de initiative, printre care dezvoltarea unei interfete si a unui set de programe gratuite care sa devina in scurt timp o alternativa a Microsoft Office.

Multe dintre firmele care sustin initiativa Gnome vor face in cel mai scurt pasi importanti in impunerea pe piata a aplicatiilor Linux.

Sun Microsystems si-a manifestat deja intentia de a introduce interfata Gnome in sistemul propriu de operare Solaris. De asemenea, compania Hewlett-Packard a anuntat ca va face din Linux al treilea sistem preferat de operare, dupa Windows si HP-UX iar Compaq a confirmat ca va produce o varianta a computerului de buzunar iPaq care sa fie compatibil cu sistemul Gnome Linux.

"Pana la sfarsitul anului, vom pune la punct un sistem complet de operare care va fi comparabil cu Windows", a spus Mike Boiche, presedinte al Eazel Corporation, unul dintre fondatorii Gnome.

La aceasta ora, doar pe piata sistemelor de operare pentru servere cota de piata a Linux are o valoare semnificativa, de 24%. In ceea ce priveste domeniul computerelor personale, Windows conduce detasat, avand o cota de piata de 88%, urmat la mare distanta de Apple Macintosh cu 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO