Business Hi-Tech

Licitaţia pentru licenţe 4G se va încheia spre finele lui 2012, spune şeful ANCOM

Licitaţia pentru licenţe 4G se va încheia spre finele lui 2012, spune şeful ANCOM

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

04.11.2011, 00:02 449

Licitaţia pentru primele licenţe de comunicaţii din generaţia a patra (4G LTE) se va încheia spre finele anului 2012, iar în 2013 tehnologia va fi prezentă şi în România, a declarat preşedintele autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM), Cătălin Marinescu (foto).

"Comisia Europeană insistă pentru tranziţia de la analog la digital în domeniul TV, proces care va avea ca efect eliberarea frecvenţelor necesare tehnologiei LTE. În România nu suntem foarte avansaţi cu această tranziţie, dar suntem pregătiţi ca în 2012 să aibă loc primele licitaţii pentru LTE în banda de frecvenţe de 2,6 GHz. Sper ca licitaţia să se încheie spre finele anului 2012, ceea ce înseamnă că LTE va fi disponibilă în 2013", a spus Marinescu.

El a adăugat că tehnologia 3G este una matură şi că 4G LTE (Long Term Evolution) nu va fi adoptată foarte repede de clienţi. "Operatorul va investi primul, iar apoi vom avea nevoie de aplicaţii pentru a înţelege cât de importantă este tehnologia LTE", a mai spus Marinescu. La începutul lunii octombrie şeful ANCOM a declarat pentru MEDIAFAX că autoritatea de reglementare în telecom intenţionează să scoată la licitaţie în a doua parte a anului 2012, prin procedură de selecţie competitivă, un număr de patru licenţe de comunicaţii din generaţia a patra.

"Prin caietul de sarcini va fi stabilit un preţ de pornire al licitaţiei, care va ţine cont de realităţile pieţei telecom din România. Preţul final al unei licenţe 4G LTE va fi stabilit în urma procedurii de selecţie competitivă. Licenţele vor fi pentru benzile de frecvenţe de 800-900 MHz şi 2,6 GHz", a precizat Marinescu în 7 octombrie. ANCOM a acordat deja primele licenţe experimentale pentru testarea serviciilor de comunicaţii 4G LTE către Orange şi Alcatel - Lucent România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO