Business Hi-Tech

Liberty Global plateste 1,8 miliarde de euro pentru Cablecom

03.10.2005, 18:26 17

Liebrty Global, principalul actionar al UPC Romania, isi continua expansiunea in Europa Centrala, achizitionand operatorul elvetian de cablu Cablecom, pentru 2,186 miliarde de dolari (1,817 miliarde de euro), conform oficialilor companiei.

Proprietarul UPC Romania a achizitionat recent si operatorul concurent Astral Telecom, pentru 404,5 milioane de dolari (336,2 milioane de euro). In urma acestei tranzactii, Liberty Global a devenit lider pe piata locala de servicii prin cablu (TV, Internet, telefonie), cu aproape 1,25 milioane de clienti.

"Continuam expansiunea in Europa, aceasta fiind strategia noastra de baza pentru viitorul apropiat", a declarat Mike Fries, presedinte si director executiv (CEO) al Liberty Global. Compania a cumparat pachetul integral al Cablecom de la un grup de investitori printre care se numara Apollo Management, TowerBook Capital Partners si Goldman Sachs.

Suma oferita a fost sub valoarea estimata a companiei in cadrul procesului de listare la bursa, care incepuse deja, dar care a fost oprit in urma tranzactiei. Estimarile legate de o oferta publica initiala evaluau Cablecom la circa 2,2-2,7 miliarde de dolari (1,82- 2,2 miliarde de euro). "Deoarece ajunge la usile a 80% dintre locuitorii Elvetiei si fiindca nu are concurenta prea mare din partea serviciilor prin satelit si a reusit sa obtina incasari serioase, Cablecom se potrivea perfect in portofoliul nostru de firme", a spus seful Liberty Global.

Tranzactia este prevazuta a se incheia la sfarsitul acestei luni si va aduce companiei locul intai in 11 din cele 14 piete unde opereaza in acest moment. Liberty Global va avea atunci 17 milioane de clienti la nivel mondial, fata de 14,3 milioane de clienti la sfarsitul lunii martie 2005.

Liberty Global este cel mai mare operator de cablu cu operatiuni in afara Statelor Unite, calculand dupa numarul de clienti. Compania a raportat pe trimestrul al doilea al 2005 incasari totale de 1,28 miliarde de dolari (1,06 miliarde de euro), in crestere cu 35% fata de anul trecut. Liberty Global a revenit insa in piedere pe trimestrul doi, anuntand o pierdere neta de 123 de milioane de dolari (102 milioane de euro). In aceasta perioada a castigat 600.000 de noi clienti, inclusiv prin achizitii, iar previziunile de viitor sunt optimiste.

Liberty Global a fost formata in iunie 2005, dupa ce actionarii Liberty Media International au aprobat achizitia integrala a UnitedGlobalCom. Acum, ambele companii sunt divizii detinute in totalitate de Liberty Global.

Considerat unul dintre mogulii media, John Malone, presedintele Liberty Global, este si director executiv al Liberty Media Corp., care detine participatii in mai multe companii si posturi TV.

Printre achizitiile sale se numara canalul de teleshoping QVC, precum si posturile de filme Encore si Starz. Divizia Liberty care opera posturile de televiziune Discovery a fost vanduta in luna iulie, prin listarea la bursa a circa 50% din titlurile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO