Business Hi-Tech

LG.Philips estimeaza ca pretul mediu al LCD-urilor va scadea cu aproximativ 14% in primul semestru

11.04.2007, 19:59 12

LG.Philips LCD, al doilea mare producator de ecrane cu cristale lichide, a anuntat al patrulea trimestru fiscal consecutiv cu pierderi, datorita excesului de productie care a determinat un declin al preturilor, scrie Bloomberg. Pierderea neta a totalizat 169 mld. won (140,27 mil. euro) in trimestrul fiscal ce s-a incheiat pe 31 martie, comparativ cu profitul de 48 mld. won inregistrat in perioada similara a anului trecut, au anuntat ieri oficialii companiei din Seul. Vanzarile in T1 au crescut cu 10%, totalizand 2.720 mld. won (2,25 mld. euro).
Cifrele comunicate de LG.Philips LCD s-au situat sub estimarile analistilor, care se asteptau ca LG.Philips LCD sa comunice o pierdere de 235 mld. won (195,05 mil. euro) si vanzari de 2.610 mld. won (2,16 mld. euro) in T1.
Compania, care a inregistrat o pierdere record anul trecut pe piata ecranelor LCD - evaluata in prezent la 70 mld. dolari (52,19 mld. euro) -, a estimat ca cererea de LCD-uri TV va depasi oferta in a doua jumatate a anului, pe masura ce din ce in ce mai multi consumatori isi inlocuiesc aparatele traditionale cu televizoare LCD. Oficialii LG.Philips LCD cred ca cererea va depasi oferta in T4 pe piata monitoarelor LCD pentru PC-uri.
De aceea, firme de brokeraj importante precum Nomura Securities sau Lehman Brothers si-au majorat rating-urile pentru LG.Philips LCD luna trecuta.
"Primul trimestru a fost probabil cel mai grav. Vom vedea pierderi mai mici in prezent si este posibil ca firma sa inregistreze profit in a doua jumatate a anului", a declarat analistul Park Hyung Ryul.
LG.Philips LCD a estimat ca marja profitului EBITDA (inainte de dobanzi, impozite, deprecieri si amortizari) in T2 va reprezenta putin peste 20% din vanzarile companiei. Analisti au anuntat o marja a profitului EBITDA de 20%.
Oficialii companiei au estimat ca preturile medii de vanzare vor scadea cu aproximativ 5% in T2, comparativ cu T1, cand pretul a inregistrat o scadere de 9%.
In luna februarie, LG.Philips LCD, compania infiintata in 1999 de catre LG Electronics si Royal Philips Electronics, l-a numit pe Kwon Young Soo in functia de director executiv. Acesta s-a concentrat pe reducerea cheltuielilor si controlarea productiei pentru a combate declinul preturilor. Conform estimarilor grupului Credit Suisse, compania si-a redus planul de investitii pentru 2007 cu aproape doua treimi, la 1.100 mld. won, iar cei patru mari producatori de ecrane LCD din lume vor cheltui cu 35% mai putin anul acesta.
Numarul de televizoare LCD comercializate anul acesta va creste cu 56%, depasind cresterea de 2% a numarului total de televizoare vandute, respectiv cresterea de 33% a numarului de televizoare cu plasma comercializate, conform firmei de cercetare DisplaySearch.
Actiunile companiei au scazut cu 2% pe bursa din Seul, inchizand la 32.400 won (25,93 euro). Comparativ cu anul trecut, pretul actiunilor a scazut cu 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO