Business Hi-Tech

Laptopul de 100 de dolari, prezentat la reuniunea ONU din Tunisia

18.11.2005, 18:58 20

Celebrul deja laptop de 100 de dolari, anuntat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), a fost prezentat publicului la reuniunea ONU legata de tehnologie din Tunisia.

Laptopul a fost prezentat de Nicholas Negroponte, seful diviziei de cercetari al prestigiosului institut american, care a avut ideea dupa ce a vizitat Cambodgia si a inteles ca un singur laptop ar putea schimba modelul in care copiii invata. Pe scurt, le-ar schimba vietile.

Mai mult, laptopul le-ar putea oferi copiilor acces la Internet si la comunicatii online. Pentru aceasta, Negroponte a initiat proiectul "One Laptop Per Child" (un laptop pentru fiecare copil - n.r.).

Conform planurilor MIT, vor fi produse intre 5 si 15 milioane de laptopuri in urmatorul an, iar primele vor fi distribuite incepand din luna februarie, in Brazilia, China, Egipt, Thailanda si Africa de Sud. Oficialii fundatiei au declarat ca pretul de productie a fost coborat pana spre 130 de dolari (111 euro) si ramane de vazut ce sponsori vor mai contribui la sustinerea proiectului.

Oficialii au mai precizat ca este extrem de greu de anticipat ce vor face familiile sarace daca ar primi acet laptop pe gratis. "Exista riscul ca unii sa vanda direct laptopul pentru un castig minuscul. Insa un nigerian castiga in medie 1.000 de dolari pe an", a declarat un oficial. Proiectul are succes si in tarile occidentale. De exemplu, autoritatile din Massachusets au precizat ca in al doilea an al proiectului au in plan sa achizitioneze acest tip de laptop-uri pentru toti cei 500.000 de elevi din scolile primare si licee. Laptropul va avea procesor 500 MHz, iar carcasa va fi din cauciuc pentru a rezista mai mult timp. Computerele nu vor dispune de hard disk, ci vor functiona pe baza de memorie flash. Sistemul de operare va fi Linux, dar laptop-urile vor putea fi conectate la retele de Internet wireless.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO