Business Hi-Tech

La ce să ne aşteptăm în 2012 pe piaţa telecom: Creşte şi mai mult dominaţia RCS&RDS pe piaţa din România? Câştigă Teszari pariul extinderii în Ungaria?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

30.12.2011, 00:00 878

Independent de discuţiile cu UPC privind o eventuală preluare a operaţiunilor din România, RCS&RDS va fi şi în anul 2012 în centrul atenţiei în condiţiile în care operatorul are în faţă mai multe evenimente cheie, de care va depinde puternic evoluţia sa în anii următori.

În prima parte a anului viitor, compania românească va încerca să câştige o licenţă de telefonie mobilă şi în Ungaria, una dintre cele mai mari pieţe internaţionale pe care activează deja pe televiziune şi telefonie şi net fix. Compania românească se va lupta pentru licenţe cu Deutsche Telekom, Vodafone, Telenor, Poşta Ungariei şi Viettel - un operator din Vietnam. RCS nu se află la prima încercare de a intra pe telefonie mobilă în Ungaria - compania a mai participat la o licitaţie care a fost anulată în ultima clipă de statul ungar. Licitaţia din acest an va da şi o măsură a capacităţii RCS&RDS de a face lobby pe lângă autorităţile din ţara vecină.

Un succes al RCS&RDS în Ungaria ar pune firma românească în poziţia de a oferi şi pe piaţa vecină un pachet aproape similar de servicii cu cel din România (TV prin cablu şi satelit, net fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă). Având două ţări vecine în care ar deţine o puternică infrastructură fixă şi mobilă, imprevizibila firmă românească ar putea face mutări agresive pe segmentul reducerii tarifelor pentru roaming, spre exemplu. În plus, această licenţă ar îmbunătăţi semnificativ profilul RCS în faţa bancherilor şi în cazul unei eventuale listări.

O altă licitaţie pentru licenţe de comunicaţii mobile care ar putea duce la o creştere a influenţei şi puterii RCS&RDS este cea care va avea loc în România la jumătatea anului viitor, când este deja aproape sigur că RCS&RDS va achiziţiona un bloc de 5 MHz în banda de frecvenţă de 900 MHz pe "spaţiul" care va fi lăsat liber de Orange şi Vodafone. Achiziţia licenţei va mări lista activelor cu care RCS&RDS poate negocia împrumuturi cu băncile sau o eventuală listare/emisiune de bonduri. De asemenea, câştigul va marca încă o etapă în creşterea puterii şi influenţei pe care compania fondată în urmă cu 17 ani de Zoltan Teszari a ajuns să o aibă pe piaţa din România.

Anul 2012 este unul important pentru RCS&RDS şi pentru că operatorul are în faţă un vârf de plată pentru creditele contractate în ultimii ani: un raport al agenţiei de rating Standard & Poor's, pus la dispoziţia ZF în 2010 de compania de cablu, arăta că datorii de 350 mil. dolari vor ajunge la scadenţă în 2012.

RCS&RDS, operator de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, are venituri anuale de peste 400 mil. euro numai în România. Grupul mai are operaţiuni în Ungaria, Slovacia, Cehia, Croaţia, Serbia, Italia şi Spania.

Singurele informaţii disponibile pentru toate operaţiunile sunt pe anul 2009, când afacerile totale erau de peste 710 mil. dolari (507 mil. euro), cu un profit operaţional (EBITDA) de 274 mil. dolari (200 mil. euro). În 2011, compania ar putea ajunge la afaceri de 800 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO