Business Hi-Tech

Kaspersky si-a inchis centrul de soft de la Bucuresti din cauza salariilor prea mari

18.06.2008, 18:02 44

Kaspersky Lab Romania, reprezentanta locala a producatorului rus de solutii de securitate informatica, si-a inchis centrul de dezvoltare software din Bucuresti, in mare parte din cauza cresterii nivelului salariilor din industria de dezvoltare software.
"Acest fenomen a fost amplificat si de aderarea Romaniei la UE, dezvoltatorii de soft locali observand ca asteptarile salariale ale programatorilor romani sunt similare cu cele ale angajatilor din Europa de Vest", a declarat Costin Raiu, cercetator antivirus in cadrul Kaspersky.
El a adaugat ca motorul de scanare antivirus online disponibil pe site-ul Kaspersky a fost creat in Romania.
Producatorul rus este prezent pe piata locala din 2003, biroul coordonand si activitatea din Bulgaria, iar centrul de dezvoltare soft avea sub 10 angajati. In Romania, compania tinteste anul viitor o cifra de afaceri de cel putin 1 milion de euro. "Obiectivul nostru s-ar traduce intr-o cota de cel putin 10%, in functie de firma de analiza care estimeaza valoarea pietei de solutii de securitate. O tinta mai indrazneata ar fi insa in plaja de 15-20%", a declarat Teodor Cimpoesu, directorul general al Kaspersky Lab Romania.
Oficialul companiei nu a oferit detalii despre rezultatele financiare ale companiei pentru anul trecut sau pentru 2008, precizand ca acestea sunt agregate in regiunea din care face parte Romania.
Cimpoesu a precizat ca, in urma restructurarii pe plan international a companiei, biroul local se ocupa numai de cercetare si managementul retelei de parteneri, atat din Romania, cat si din Bulgaria. "Anul acesta va fi unul de studiu al pietei. In 2009 ne vom selecta partenerii cu care vom lucra si vrem sa ne facem simtita prezenta pe piata", a adaugat reprezentantul Kaspersky.
In ceea ce priveste domeniul atacurilor informatice, Costin Raiu a precizat ca Romania se afla inca intr-o faza emergenta. "Majoritatea atacurilor pe care le-am observat pana acum au fost bazate pe inginerie sociala si nu exista inca softuri malitioase care sa atace in mod direct sisteme romanesti de online banking. Aceasta s-ar putea datora faptului ca, desi hackerii romani se situeaza in topul cinci mondial, atacurile acestora nu sunt indreptate catre institutiile locale", a spus Raiu.
El a adaugat ca atacurile informatice indreptate asupra institutiilor bancare din Romania s-au bazat pe metode vechi, de tip phishing, iar paginile de internet inregistrate in Romania se numara printre cele mai riscante domenii de navigare si cautare.
"Unul dintre 300 de site-uri din Romania este infectat cu un malware, dar cei care le infecteaza sunt din afara tarii, in general din China sau Rusia", a declarat Raiu.
El a mai spus ca, la nivel mondial, a avut loc o crestere fara precedent a crimei cibernetice, pierderile estimate depasind 100 de miliarde de dolari (64,5 mld. euro) in 2007.
Kaspersky Lab a fost infiintata in 1997 si are sediul central la Moscova, precum si reprezentante regionale in Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Polonia, Japonia, China, Coreea, Italia, Romania si Statele Unite.
Principalii jucatori de pe piata locala a solutiilor de securitate informatica sunt Symantec, BitDefender si Trend Micro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO