Business Hi-Tech

Cine este Jony Ive, legendarul designer care a transformat iPhone-ul într-un simbol şi a intrat în cărţile de istorie. Cu o avere de aproximativ 500 mil. dolari, el părăseşte Apple după mai bine de 20 de ani

Cine este Jony Ive, legendarul designer care a...

Autor: Iulian Tenchiu

01.07.2019, 18:00 869

Jony Ive este fostul director de design hardware şi software Apple, care la 52 de ani are o avere netă estimată la 500 mil. de dolari. El este cel care creat modele de iPhone, iPad, Apple Watch şi iPod, care au ajutat compania să se transforme într-o afacere de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Jony Ive, directorul de design software şi hardware Apple a părăsit compania joia trecută, după numeroase zvonuri care vorbeau despre ieşirea acestuia din companie. Plecarea lui Ives a însemnat o lovitură serioasă încasată de departamentul de hardware şi software al companiei.

După plecarea din Apple, Ive plănuieşte să creeze o companie indepedentă şi să transforme Apple în unul dintre principalii clienţi ai companiei sale, LoveFrom. Ive se va ocupa de designul produselor create de compania şi va continua să colaboreze cu Apple.

„Apple va colabora şi beneficia de pe urma experienţei lui Jony, prin intermediul genialei echipei de design pe care el a construit-o”, a delcarat Tim Cook, CEO-ul Apple.

Jony Ive a condus timp de 20 de ani o echipa de ingineri care a proiectat şi creat tot ceea ce ţine de hardware-ul şi software-ul produselor Apple. În ultimii trei ani cel puţin alţi şase membri ai echipei au decis să părăsească compania.

După lansarea Apple Watch din 2015, directorul de design a început să îşi ignore reponsabilităţile. Potrivit oamenilor familiarizaţi cu subiectul, de la supravegherea zilnică a echipei de design s-a trecut la o supraveghere de două zile, în fiecare săptămână.

La momentul lansării din 2015, Ive a declarat pentru New Yorker că este „foarte, foarte obosit”. Mai mult decât atât, potrivit fostului director de design, anul în care a debutat Apple Watch, a fost „cel mai greu” an de când lucra în companie.

Lauren Powell Jobs, soţia lui Steve Jobs şi fondatorul companei Emerson Collective a declarat de asemenea pentru New Yorker că Apple va avea de suferit din cauza unei „structuri diferite şi fără sustenabilitate”, fapt care ţine exclusiv de Jony Ive.

Cei familiarizaţi cu problema Apple deja şi-au manifestat îngrijorarea faţă de ceea ce se va întâmpla cu echipa de design. După plecarea oficială a lui John Ive, Evans Hankey, studio manager-ul Apple va conduce acel grup.

„Hankey este un lider de echipă excelent, dar Apple a rămas fără un adevărat designer, ceea ce este cu adevărat o problemă”, a declarat unul dintre cei familiarizaţi cu subiectul.

Acţiunile Apple au scăzut cu 1% în timpul extins al şedinţei de tranzacţionare după ieşirea lui Ive, însă pe fondul scăderii cererii de iPhone şi din cauza războiului comercial dintre SUA şi China, acţiunile Apple au scăzut cu peste 10% de la începutul lunii octombrie.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO