Business Hi-Tech

Jocurile pe calculator, o distractie serioasa pentru organizatiile politice

31.08.2004, 00:00 32

Internetul este de ceva timp un spatiu ideal de intalnire si organizare pentru diferite grupuri, mai ales pentru activistii politici, scrie BBC. Insa jocurile video care te provoaca sa gandesti sau iti transmit mesaje de natura socio-politica au inceput sa fie o metoda preferata de activisti pentru a influenta opinia publica.
Strazile capitalei comerciale a Italiei, orasul Milano, au un aer atat istoric cat si de bunastare. Nu pare deloc un oras potrivit pentru o revolutie.
Insa daca ne aventuram pe o straduta care coboara din piata centrala vom ajunge in cateva minute la Centrul Social La Pergola, un loc de intalnire traditional pentru tinerii activisti radicali milanezi.
Multi dintre ei au constatat ca Internetul a devenit in ultimii ani o unealta indispensabila pentru organizatiile politice in care sunt implicati.
?Asta fiindca netul este un mediu de comunicare in care toata lumea vorbeste si toata lumea asculta in acelasi timp, pe cand politica traditionala presupune ca un singur om sa vorbeasca si toti ceilalti sa asculte: Gates vorbeste multimii, Murdoch vorbeste multimii, Berlusconi, si asa mai departe", a explicat Alex Foti, membru in grupul de activisti politici ChainWorkers.
?Internetul e un mod de a aduce la un loc intelepciunea si vitalitatea unui grup", a spus Foti. ?Studiile sociologice au demonstrat ca grupurile, atunci cand sunt confruntate cu probleme definite clar, manifesta un interes deosebit pentru acestea", a conchis Foti.
Internetul ii ajuta pe cei de la ChainWorkers sa organizeze demonstratii de strada mai rapid si mai ieftin. Site-ul organizatiei, Molleindustria.it, este insa mai cunoscut in Italia pentru jocurile video pe care le gazduieste, scrie BBC. Pe aceeasi linie cu convingerile creatorilor site-ului, jocurile scot in evidenta lucrurile cu care acestia nu sunt de acord in diverse probleme, gen globalizarea, industrializarea sau terorismul.
Unul dintre jocuri, Tamatipico, le da amatorilor posibilitatea sa traiasca in pielea unui boss care trebuie sa se gandeasca la bunastarea angajatilor. Daca nu ii dati angajatului suficient timp sa se relaxeze sau sa se uite la televizor, acesta va da telefon ca s-a imbolnavit si trebuie sa lipseasca, sau va intra direct in greva. Insa jocul isi pastreaza realismul. In cele din urma tot seful are ultimul cuvant, si daca sunteti nemultumiti de prestatia angajatului il puteti concedia instantaneu.
?Nu cred ca este suficient sa modifici un pic grafica si personajele ca sa poti transmite un mesaj diferit", este de parere Paulo Pedercini, designer de jocuri video. ?Adevaratul sens al unui joc, ideologia sa, este dat in principal de regulile interne ale jocului, de structura si mecanismele sale".
Aceasta idee este bine prezentata de un alt grup din Uruguay, numit Newsgaming. Ei au produs un joc care se numeste ?12 septembrie". Jocul are o logica inspaimantatoare, scrie BBC. Jucatorul ii urmareste pe teroristii care au organizat atentatele din SUA, insa pentru ca manuieste un aruncator de rachete nu foarte bine reglat, victimele colaterale sunt numeroase si imposibil de evitat.
Un alt joc al celor de la Newsgaming se numeste ?Madrid". Acesta are o idee pe cat de sumbra, pe atat de simpla. Jucatorul trebuie sa faca clic pe lumanarile unor oameni care sunt in doliu dupa atentatele din capitala Spaniei pentru a le mari flacara cat mai mult. Insa, ca orice alta amintire, lumanarile se consuma la un moment dat si se sting.
Producatorii acestor jocuri si-au propus sa dezvolte un fel de contra-cultura prin jocuri pe computer, comenteaza BBC, ei vazandu-se drept cei mai moderni critici ai celor aflati la putere.
Una din principalele ?tinte" ale acestui gen de jocuri sunt Statele Unite, in primul rand datorita felului in care isi ?exporta" cultura peste hotare si in al doilea rand din cauza controversatelor razboaie anti-teroriste din ultimii ani.
Dar chiar si americanii insisi, spre exemplu Partidul Republican, realizeaza astfel de jocuri cu mesaj politic. Versiunea modificata a jocului ?Invadatorii Spatiului", realizata de republicani, se numeste ?Invadatorii Taxelor" si il prezinta pe presedintele Bush drept unica speranta a americanilor in lupta contra taxelor ridicate.
Jocurile video reprezinta in mod normal doar o evadare de la problemele vietii de zi cu zi, sunt de parere specialistii. Insa producatorii noului val de ?jocuri politice" demonstreaza ca acestea pot functiona si ca mijloace de raspandire a mesajelor, de influentare a opiniilor si poate chiar a comportamentelor.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO