Business Hi-Tech

Jocurile de noroc aduc ghinion marilor site-uri de pe Internet

09.08.2004, 00:00 42

Marile site-uri de pe Internet, inclusiv Yahoo si Google, au fost actionate in justitie pentru ca gazduiesc reclame la site-urile de jocuri de noroc, au anuntat autoritatile federale din California.
Printre cei vizati se numara de asemenea Business.com, Overture, - divizia de publicitate online a Yahoo, Ask Jeeves, singurul motor de cautare independent care se lupta cu mai-marii indsutriei, precum si Looksmart, Altavista, Terra Lycos, Jupitermedia, FindWhat.com si Kanoodle.com. Conform acuzatiilor, aceste ste-uri includ in paginile lor reclama la cazinourile virtuale, care platesc sume importante de bani pentru fiecare vizitator primit de la marile motoare de cautare. Site-urile de gambling online sunt interzise prin lege in unele state americane, cum este California. Paginile care oferta utilizatorilor posibiltiatea de a juca poker sau ruleta pe bani seriosi refuza in general sa plateasca taxele de 15% din incasari, conform legislatiei americane.
Datele prezentate de acuzatori arata ca pentru fiecare vizitator trimis catre astfel de site-uri, un motor de cautare sau un site partener primeste pana la 12,97 dolari, suma imensa, dat fiind ca principalele site-uri au sute de milioane de vizitatori zilnic. "Pe oricare dintre acete site-uri, daca incerci sa cauti expresia Internet gambling vei descoperi aceste reclame, desi acest lucru nu este legal", a spus unul dintre avocatii acuzarii.
Un oficial al Yahoo, cel mai mare portal de pe Internet, a declarat ca "in paginile portalului sau in motorul de cautare nu exista astfel de reclame, iar Overture si Altavista nu au primit bani de la companiile ilegale". In rest, oficialii celorlalte companii au refuzat sa comenteze aceste acuzatii. Mai mult, un responsabil FindWhat a declarat ca nu a auzit de un astfel de proces, deci nu poate comenta.
Raportul acuza de asemenea companiile vizate ca nu au luat masuri pentru a bloca site-urile ilegale, deschizandu-se drumul astfel pentru a cuceri noi parteneri. "La 12 dolari pe vizitatori, oricare detinator de site este tentat sa includa o astfel de reclama, pentru a castiga bani", a declarat avocatul citat. "Toate aceste companii cunosc faptul ca in California sunt interzise jocurile de noroc pe Internet si cu toate acestea au promovat aceste site-uri", a spus el.
Acuzatorii cer ca toate aceste reclame sau pur si simplu link-uri catre site-uri care desfasoara activitati ilegale sa fie scoase din motoarele de cautare, iar companiile sa restituie toate sumele incasate ilegal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO