Business Hi-Tech

Jerry Yang, CEO al Yahoo!: Microsoft nu este singura noastra optiune

08.02.2008, 17:40 19

Jerry Yang, directorul executiv al companiei americane Yahoo!, a trimis miercuri un e-mail catre angajatii sai in incercarea de a le ridica moralul, dupa ce in urma cu aproximativ o saptamana Microsoft a lansat o oferta de preluare in valoare de 44,6 miliarde de dolari (30,14 miliarde de euro), sau 31 de dolari (20,95 de euro) per actiune, scrie presa internationala.
"Nu am luat nicio decizie cu privire la propunerea Microsoft. Echipa noastra evalueza cu atentie o lista larga de alternative strategice", a scris Yang in e-mailul adresat angajatilor Yahoo!.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la alternativele Yahoo!, dar lista potentialilor cumparatori s-a redus, dupa ce News Corp, Comcast si AT&T au anuntat ca nu sunt interesati de Yahoo!.
La inceputul acestei saptamani au aparut mai multe zvonuri potrivit carora si alte companii ar putea fi interesate de achizitia Yahoo!, prin care operatorul american de cablu si internet Comcast, operatorul mobil AT&T, conglomeratele media Viacom si InterActiveCorp (IAC), General Electric, Apple sau gigantul media News Corporation.
Directorul executiv al Yahoo! a transmis mesajul catre angajatii sai intr-o perioada in care mai multe voci din interior isi manifestau temerile cu privire la scepticismul angajatilor, deficientele de conducere, precum si posibilitatea de paralizarea a operatiunilor companiei.
Aceste zvonuri au fost speculate de Barry Diller, presedintele companiei rivale InterActive Corp.
"Nu cred ca multi oameni din Yahoo! se concentreaza asupra inovatiei in acest moment. Acelasi lucru este valabil si in cazul Microsoft", a afirmat Diller, care s-a aratat si el interesat la un moment dat de implicarea in lupta pentru achizitia Yahoo!.
Potrivit lui Yang, consiliul de administratie al Yahoo "va avea nevoie de timp pentru a derula intr-un mod organizat evaluarea operatiunilor companiei. Am angajat consultanti de top pentru a ne asista pe durata acestui proces".
Yahoo! este sustinuta de bancile de investitii Goldman Sachs si Lehman Brothers, compania de avocatura Skadden Arps, in timp ce conturile de relatii publice au fost atribuite Abernathy McGregor si Robinson Lerer&Montgomery.
Potrivit Citigroup, Yahoo! detine trei scenarii. Astfel, cel mai probabil Yahoo! va respinge oferta Microsoft si va opta pentru o oferta mai ridicata, cu toate ca exista sanse bune pentru ca actuala oferta sa fie acceptata.
Un al doilea posibil scenariu ar fi acela in care Yahoo! va ceda operatiunile asociate motorului de cautare catre Google pentru a-si creste veniturile.
Dar daca Yahoo! ar opta pentru refuzul achizitiei, atunci compania ar avea nevoie de schimbari radicale pentru a satisface actionarii dezamagiti.
Compania americana a inceput deja derularea planurilor de concediere a aproximativ 1.000 de angajati din cei 14.300 pe care ii detine la nivel mondial, in incercarea de a reduce cheltuielile peste asteptari din ultimele trimestre. In cazul acceptarii ofertei facute de Microsoft, analistii Citigroup apreciaza ca numarul de posturi desfiintate ar putea urca la peste 4.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO