Business Hi-Tech

IRIS: Vanzarile Apple pe piata locala se vor cifra la sase milioane de euro anul acesta

26.07.2006, 19:52 27

Apple Computer, producatorul MP3 player-ului iPod si a calculatoarelor Mac, a vandut anul trecut pe piata locala produse in valoare de aproximativ trei milioane de euro, dublu fata de 2004, a declarat pentru Ziarul Financiar Cristian Teodorescu, director de vanzari IRIS (Integrated Romanian Information Systems) - distribuitor unic Apple Computer in Romania. "In acest an avem ca obiectiv dublarea vanzarilor de produse Apple", a precizat Teodorescu.
iPod a reprezentat 35% din cifra de afaceri rezultata din vanzarile Apple in Romania, iar in acest an vanzarile iPod sunt estimate sa creasca cu 300%, conform oficialilor IRIS. De asemenea, vanzarile de Mac-uri au crescut cu 40% in primele sase luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Vanzarile de calculatoare portabile ating in acest moment aproximativ o treime din totalul de PC-uri vandute de Apple in Romania, insa Teodorescu preconizeaza ca in foarte scurt timp ponderea acestora va ajunge la 50%.
"Ca si strategie de dezvoltare, planificam deschiderea unei retele de magazine Apple in marile orase din Romania. In acest moment exista in Bucuresti un magazin exclusiv Apple in curs de reamenajare dupa noul standard si design Apple, urmand ca in viitorul foarte apropiat sa deschidem inca unul", a adaugat Teodorescu. Cel mai probabil, al doilea magazin Apple din Romania se va deschide in luna septembrie.
In ceea ce priveste o investitie directa Apple in Romania, aceasta va veni cu siguranta in opinia lui Teodorescu, insa acesta nu a putut sa se pronunte in legatura cu o data exacta. "In orice caz, dupa cunostinta mea, Apple va deschide primul birou din estul Europei in Varsovia urmand sa continue cu Praga, Budapesta si apoi Bucuresti. Poate ca integrarea in Uniunea Europeana va grabi oarecum acest proces", a explicat Teodorescu.
Teorescu considera ca utilizatorul obisnuit de PC din Romania asociaza calculatoarele produse de Apple cu "niste sisteme foarte performante, cu design superb, cam scumpe si destinate unei elite care lucreaza in domenii de creatie grafica, video sau audio". "Personal, nu cred ca pretul este principala problema in ceea ce priveste vanzarea sistemelor Mac in Romania, ci schimbarea acestei perceptii. E drept, preturile pot parea mari in comparatie cu media de pe piata, dar sunt egale si chiar mai mici decat preturile altor sisteme care ofera functionalitati echivalente si sunt realizate de producatori de renume", a mai spus Teodorescu. "Incet, consumatorii din Romania ajung sa analizeze achizitionarea unui produs punand in balanta pretul platit cu valoarea efectiva a produsului", a adaugat el.
IRIS este o companie fondata in 1994 si face parte din grupul international de companii MDS Group incepand cu 1998. Printre altele, compania mai distribuie si comercializeaza in Romania produsele companiilor Adobe Systems, Quark si Palm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO