Business Hi-Tech

iPod a adus "cel mai bun an din istorie" pentru Apple

13.10.2005, 19:33 14

Producatorul american de echipamente IT Apple, faimos pentru playerele de muzica digitala iPod, a raportat pentru cel de-al patrulea trimestru (incheiat la 24 septembrie) venituri de 3,68 miliarde de dolari (aproximativ 3 miliarde de euro).

Incasarile au crescut cu 68% fata de perioada similara a anului financiar trecut, cand veniturile s-au cifrat la 2,35 miliarde de dolari (1,95 miliarde de euro), scrie editia onlina a BBC News. Insa, veniturile incasate de Apple in aceasta perioada au fost sub asteptarile analistilor, care estimau ca acestea vor fi de 3,74 miliarde de dolari (3,11 miliarde de euro).

Similar, cresterea s-a inregistrat si in ceea ce priveste veniturile nete ale companiei care au fost in acest trimestru de 430 de milioane de dolari (358,6 milioane de euro), crestere mult mai mare insa, de 384% fata de cel de-al patrulea trimestru al anului financiar trecut, cand veniturile nete au totalizat 106 milioane de dolari (88,3 milioane de euro), relateaza publicatia britanica.

"Acest trimestru a fost unul extrem de important pentru Apple, fiind considerat cel mai bun din istorie si asta datorita vanzarilor in crestere de computere Mac si de iPod-uri", a precizat Steve Jobs, directorul executiv al companiei. "Iar cu acest trimestru, conchidem si cel mai bun an din istoria companiei", a mai spus acesta.

In trimestrul al patrulea al anului financiar Apple a vandut, la nivel mondial 1,24 milioane de Mac-uri, in crestere cu 48% fata de vanzarile de computere inregistrate anul trecut. Cresterea vanzarilor de playere muzicale digitale iPod a crescut cu 220%, numarul de unitati vandute in aceasta perioada la nivel mondial fiind de aproximativ 6,5 milioane, scrie editia online a BBC News. De la lansarea playerelor in 2001 si pana acum, compania a vandut aproximativ 28 de milioane de unitati in toata lumea.

Anul financiar 2004-2005 a adus Apple venituri totale de 13,93 de miliarde de dolari (11,6 miliarde de euro), in crestere cu 1,33 de miliarde de dolari (aproximativ 1,1 miliarde de euro) fata de anul financiar precedent, a explicat Steve Jobs. Pentru primul trimestru al anului financiar 2005-2006, Apple estimeaza ca veniturile totale vor fi de aproximativ 4,7 miliarde de dolari (3,9 miliarde de euro), adica in crestere cu aproximativ 34% fata de primul trimestru al anului financiar trecut, a precizat directorul financiar al companiei, Peter Oppenheimer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO