Business Hi-Tech

iPad este "blestemul" producătorilor de cipuri

iPad este "blestemul" producătorilor de cipuri

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

29.11.2011, 20:20 2117

iPad este "blestemul" producătorilor de cipuri, cărora le amplifică pierderile din cauza preferinţei cumpărătorilor pentru tableta care are în componenţă 75% mai puţine cipuri decât un laptop obişnuit, transmite Bloomberg.

Elpida Memory din Japonia, Hynix Semiconductor din Coreea de Sud şi alţi fabricanţi de cipuri DRAM, cele mai comune cipuri care intră în componenţa computerelor, au înregistrat pierderi cumulate de 14 miliarde de dolari în ultimii trei ani, asta după ce au investit în fabrici 37 de miliarde de dolari mizând pe continuarea creşterii pieţei.

Preţurile cipurilor DRAM au scăzut la un minim record în această lună, după ce vânzările de PC-uri au ratat estimările analiştilor, iar livrările de iPad-uri au atins recordul de 11,1 milioane de unităţi în trimestrul trei.

În trimestrul al treilea, preţurile cipurilor DRAM au scăzut cu 32%, cel mai mare declin din aproape trei ani.

În condiţiile unui mediu economic dificil şi al inundaţiilor din Thailanda care au redus producţia de PC-uri, unii producători de cipuri DRAM ar putea să nu aibă suficienţi bani pentru a urma exemplul Samsung Electronics, care şi-a diversificat producţia cu cipuri pentru aparate smartphone, tablete şi servere.

Vânzările de PC-uri au fost afectate în trimestrul trecut de popularitatea unor tablete precum iPad, au explicat companiile de cercetare a pieţei Gartner şi IDC.

Astfel, livrările de computere personale au crescut cu 3,2%, la 92 milioane unităţi, sub ritmul anticipat de 5,1%, potrivit Gartner.

Vânzările de iPad au depăşit în aceeaşi perioadă livrările de computere ale Dell, al treilea producător la nivel mondial.

Apple a vândut circa 40 de milioane de aparate iPad de la debutul pe piaţă al acestora, anul trecut, generând venituri de 25,3 miliarde de dolari.

În trimestrul patru, Apple ar putea vinde la nivel mondial un număr record de 20 de milioane de aparate iPad, anticipează Forrester Research din Cambridge, Masachusetts.

Elpida şi alţi producători de DRAM au mizat acum patru ani pe faptul că noile versiuni ale sistemului de operare Windows al Microsoft şi stabilizarea economiei mondiale vor alimenta cererea de cipuri. În schimb, vânzările de sisteme Windows au scăzut cu 8% în ultimul trimestru din 2008, criza financiară s-a extins anul următor la nivel mondial, iar Apple a lansat iPad în aprilie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO