Business Hi-Tech

IP Devel mizeaza pe afaceri de 5,5 mil. euro, in crestere cu 40%

12.06.2008, 21:58 38

Compania de software IP Devel mizeaza in acest an pe afaceri de 5,5 milioane de euro, in crestere cu 37% fata de nivelul de patru milioane de euro din 2007, si pe o imbunatatire a ratei de profit, la 12-15%.
Anul trecut, rata profitului a fost de 10%, iar pentru 2008 este estimat un nivel de pana la 15%, a declarat miercuri directorul general al IP Devel, Bogdan Putinica.
"Pentru urmatorii ani ne asteptam ca afacerile IP Devel sa creasca de peste doua ori comparativ cu 2007", a adaugat Gregory Singh, vicepresedintele companiei Enea.
In prezent, IP Devel are 120 de angajati, urmand ca pana la sfarsitul anului totalul personalului sa ajunga la 225.
Clientii companiei provin, in proportie de 55%, din sectorul telecomunicatiilor, 30% din sectorul echipamentelor electronice pentru consumatori, 10% din sectorul securitate, iar 5% din sectorul bancar. Contractele pe termen lung si mediu incheiate de IP Devel genereaza 60% din veniturile companiei. "Printre clientii nostri se numara operatorul elvetian de telecomunicatii Swiss Telecom, Vodafone, Bang&Olufsen si ING Bank", a adaugat Putinica.
Compania suedeza Enea, furnizor de software si servicii pentru telecomunicatii, a semnat un acord pentru preluarea integrala a firmei romanesti IP Devel, pentru 3,2 milioane euro, ceea ce ii va consolida oferta de servicii si posibilitatile de extindere in Europa. O suma suplimentara va fi platita dupa o perioada de patru ani, in functie de performantele financiare ale companiei romanesti, a anuntat in luna aprilie Enea, listata la bursa OMX Nordic Exchange din Stockholm. "Negocierile pentru preluarea IP Devel au demarat in luna aprilie si au decurs extrem de rapid, intreaga tranzactie finalizandu-se in doar doua luni. Dupa opt ani de activitate, IP Devel a ajuns la un nivel ridicat de maturitate, iar parteneriatul cu o companie precum Enea devenise nu numai oportun, ci si firesc", a spus Putinica.
Anterior tranzatiei, IP Devel era controlata de compania furnizoare de servicii de resurse umane Adecco - 76% din actiuni, in timp ce unul dintre fondatorii sai, Bogdan Putinica, detinea 24%.
"La baza interesului fata de IP Devel a stat decizia noastra de a ne extinde in Europa. Lunga colaborare cu IP Devel ne-a facut sa constientizam ca firma romaneasca este exact ceea ce cautam - se concentreaza pe cercetare si dezvoltare, ofera servicii profesionale, dar si oportunitati de cross-selling. Mai mult, IP Devel va avea de indeplinit un obiectiv foarte important pentru Enea, respectiv va coordona extinderea noastra in aceasta zona geografica", a afirmat directorul executiv al Enea, Asa Landen Ericsson.
Compania suedeza are in prezent aproape 700 de angajati in America de Nord, Suedia, Franta, Germania, Marea Britanie, China, Japonia.
Recent, compania suedeza a preluat si firma franceza Netbricks, dezvoltator de aplicatii pentru sectorul comunicatiilor, pentru care a platit trei milioane de euro.
Enea activeaza de peste 20 de ani in domeniul testarii produselor software pentru telecomunicatii si ofera servicii de design, testare, integrare si mentenanta a software-ului, alaturi de calificarea si certificarea personalului de testare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO