Business Hi-Tech

Ionel Crăciun, Vantage Towers: România stă bine şi foarte bine din punctul de vedere al infrastructurii de comunicaţii. Implementarea tehnologiei 5G vine şi cu o nevoie de upgrade-uri

ZF High – Tech Innovation Summit.

Ionel Crăciun, Vantage Towers: România stă bine şi...

Autor: Ramona Cornea

29.09.2023, 15:13 302

România stă bine şi foarte bine din punctul de vedere al infrastructurii de comunicaţii, însă implementarea tehnologiei 5G vine şi cu o nevoie de upgrade-uri în cazul acestor infrastructuri, crede Ionel Crăciun, business development manager CEE, Vantage Towers.

„România stă bine şi foarte bine din punctul de vedere al infrastructurii de comunicaţii. În acelaşi timp, are nevoie de upgrade-uri şi ele vor apărea odată cu implementarea tehnologiei 5G, lucru care este deja plan concret, nu o promisiune sau dorinţă. Presiunea vine din dorinţa de a fi eficient”, a spus Ionel Crăciun în cadrul evenimentului ZF High – Tech Innovation Summit.

Ce a mai spus Ionel Crăciun în cadrul evenimentului:

• Statisticile vorbesc de la sine, traficul de date, în special influenţat de partea de video, a ajuns la cote ridicate, iar acest fapt pune presiune pe operatorii mobili să-şi upgradeze reţelele, să-şi crească prezenţa din punctul de vedere al operaţiunilor.

• Cred că trebuie să înţelegem care este locul Vantage Towers în acest ecosistemdenumit inovaţie. Vorbim despre inovaţie, vorbim despre digitalizare, vorbim despre zona de hightech. În acelaşi timp, în ziua de azi, tot ce este legat de inovaţie, tehnologie, este legat de conectivitate. Dincolo de conectivitate este infrastructura. Din punctul nostru de vedere, acesta este pilonul care devine un facilitator în acest lanţ trofic sau ecosistem al tehnologiei şi inovaţiei. 

• Vantage Towers este prezent pe piaţa din România de aproape 3 ani de zile, gestionează peste 2.300 de site-uri de telecomunicaţii local şi peste 84.000 în Europa.

• În zona de inovaţie, acest facilitator (infrastructura) este mai mult decât atât pentru că este un pilon fundamental pe care se bazează operatorii şi, implicit, ulterior conectivitatea şi tehnologia care prinde viaţă. Este nevoie de upgrade-uri relevante şi de inovaţie.

• Este o linie foarte fină între inovaţie şi invenţie şi aici Vantage Towers a lucrat în ultima perioadă în a-şi upgrada modelele de business în linie atât cu trendurile de sustenabilitate, cât şi din punctul de vedere al consumului de energie, avem turnuri de telecomunicaţii care sunt populate şi vor fi populate cu centrale eoliene, turnuri de comunicaţii care au la sol panouri solare, care au variantă de backup, mai ales în contextul geopolitic actual.

• Implementăm cu succes în România acum partea de smart metering, în care oferim informaţii pe partea de monitorizare, de evaluarea datelor, astfel încât să ştii cât să te joci cu conexiunea de curent încât să devii mai eficient. Vorbim şi de partea de smart locks pentru că componenta de securitate este foarte importantă într-un site de telecomunicaţii.

• Vantage Towers este în linie cu apetenţa pieţei, nu avem de ales şi traducem asta într-o oportunitate. Operatorii merg în linie cu avansurile tehnologice, suntem şi am trăit recent momentul istoric în care s-a închis licitaţia 5G în România. Planurile sunt clare şi bine definite, atât din perspectiva autorităţilor, cât şi din perspectiva operatorilor mobili.

• Din punctul de vedere al competitivităţii, piaţa din România nu este codaşă, ci dimpotrivă, comunicaţiile din România sunt la cele mai înalte standarde din Europa şi chiar din lume. Comunicaţiile din România au unele dintre cele mai bune preţuri din lume, sunt accesibile, de încredere, de calitate. Piaţa vine cu tot felul de produse inovatoare, ţine pasul cu tehnologia din zona de dispozitive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO