Business Hi-Tech

Investitorii si concurenta, cu urechile ciulite: Google isi prezinta strategia

11.02.2005, 00:00 21



Compania tine in cel mai mare secret proiectele la care lucreaza si refuza sa faca estimari asupra profitului viitor, pentru ca, spun cei doi fondatori, nu profitul este principalul scop al afacerii lor. Insa Larry Page si Sergey Brin, "parintii" motorului de cautare Google, au lasat ieri tacerea de-o parte si au vorbit despre strategia companiei, pentru prima oara de la listarea la bursa din august anul trecut.



Printre problemele curente ale oficialilor Google se numara dificultatea de a angaja noi ingineri intr-un ritm rapid, care sa permita companiei sa ofere servicii de cautare utilizatorilor de telefoane mobile si de alte dispozitive portabile, a spus Sergey Brin, citat de presa internationala. In ultimii doi ani compania a angajat aproximativ 2.300 de noi specialisti.



Google, care duce o batalie dura cu rivalii Yahoo si Microsoft pe una din cele mai dinamice piete din lumea IT, planuieste acum sa angajeze un mare numar de specialisti pe continentul asiatic, acolo unde tehnologiile wireless sunt mult mai dezvoltate decat in Statele Unite. "Este evident ca deocamdata nu reusim sa obtinem rezultatele dorite, cel putin nu cantitativ", a spus Brin. "Gradul de cunoastere si de utilizare al tehnologiilor mobile in SUA este atat de scazut in comparatie cu alte zone din lume, incat nu aici este cel mai bun loc pentru a lucra la dezvoltarea celor mai bune produse mobile".



O alta dificultate intampinata de Google in aceasta perioada este trecerea de la statutul de companie americana cu prezena internationala la cel de companie multinationala cu sediul central in SUA, a spus directorul executiv Eric Schmidt. In prezent, cele mai multe sedii din strainatate ale Google se ocupa de vanzarea de spatiu publicitar (n.r. - principala sursa de venituri a companiei) in loc sa se concentreze pe cercetare si dezvoltarea de noi produse, a adaugat Schmidt.



Google produce cele mai multe inovatii in laboratorul sau "minune" din Mountain View, California, unde peste 1.000 de specialisti IT lucreaza la proiectele care ii pasioneaza cel mai mult, comenteaza presa internationala. Insa cei doi fondatori, Brin si Page, sunt atat de implicati in activitate incat produsele in general nu sunt finalizate fara ca ei sa le fi verificat indelung. In acelasi timp, Page este adeptul hotarat al scoaterii noilor servicii pe piata in faza de testare "beta", pentru ca inginerii sa beneficieze de feedback-ul utilizatorilor. Page a spus ca n-ar fi exclus ca unele programe sa ramana in faza beta chiar si pentru o perioada de cinci ani.



Desi nici de aceasta data nu au oferit detalii despre asteptarile cu privire la viitoarele rezultate financiare, fondatorii Google i-au linistit pe investitori spunandu-le ca se afla tot timpul in cautarea de noi modalitati de a face afacerea mai profitabila. "Incercam mereu sa fim de o eficienta nemiloasa in felul in care ne conducem afacerea", a declarat Larry Page. Google a obtinut anul trecut venituri de 3,2 miliarde de dolari (2,6 mld. euro) si profit de 400 de milioane de dolari (322 mil. euro).



Conducerea Google a mai anuntat ca porneste de la ideea ca doar 70% din resursele companiei trebuie indreptate catre motorul de cautare, desi acesta a adus practic 100% din veniturile de anul trecut. Alte 20% din resurse se indreapta catre dezvoltarea de produse software conexe, cum este de pilda site-ul de comparare a preturilor Froogle, iar restul de 10% din efortul companiei este dedicat lucrului la proiecte experimentale (pe care multi le-ar numi revolutionare), de exemplu programul de harti tridimensionale Keyhole.



Oficialii Google au vorbit si despre zvonurile din piata, conform carora compania lucreaza la dezvoltarea unui browser de Internet care sa intre in competitie cu Internet Explorer-ul lui Microsoft. Page a negat informatiile: "Cele mai multe lucruri pe care le-am citit au fost o noutate pentru noi".
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO