Business Hi-Tech

Investitorii care vin la Venture Connect către antreprenori: Prezentaţi proiecte realizabile

Investitorii care vin la Venture Connect către...

Autor: Adrian Seceleanu

13.05.2013, 22:18 839
Înainte de a veni în faţa unor poten­ţiali investitori pentru a obţine finanţare, antreprenorii trebuie să se asigure că au plan de business realist şi să nu uite că nu vor putea obţine la fel de mulţi bani ca o companie din SUA, au spus pentru ZF investitorii care vor participa pe 28 mai la Venture Connect, eveniment care îşi propune să faciliteze finanţarea unor start-up-uri sau a unor firme aflate în expansiune.
 
Putem finanţa cu sume de la 300.000 de euro până la două milioane de euro companii de tehnologie din regiune care pot înregistra rate de creştere puternice, dar ceea ce aşteptăm este o firmă care poate propune un plan de afaceri rezonabil şi care poate creşte rapid, spune Mihai Sfinţescu, partner al 3TS Capital Parners.

„Un investitor îşi doreşte un partener bun cu aşteptări rezonabile, o echipă de management competentă, un plan de afaceri ambiţios, dar realizabil şi o firmă care se poate dezvolta rapid pe piaţa relevantă datorită unor caracteristici care o diferenţiază faţă de concurenţă“, a spus Sfinţescu.

3TS, o firmă regională de administrare de fonduri de private equity, a înfiinţat recent Catalyst România, un fond de capital de creştere, ce vizează investiţii în sectoare cu creştere puternică, incluzând tehnologie & internet, media & telecomunicaţii şi servicii tehnologic-intensive pentru consumatori şi companii.

„Fondul se concentrează pe companii mici şi mijlocii cu rate excepţionale de creştere, care au capacitatea de a deveni lideri naţionali sau competitori globali. Pe lângă a oferi finanţare cu o valoare tipică cuprinsă între 300.000 şi două milioane de euro experţii Catalyst devin parteneri de afaceri activi pentru com­paniile din portofoliu.“ Mihai Sfin­ţescu este unul dintre investitorii care vor participa la cea de-a şaptea ediţie a Venture Con­nect, unul dintre puţinele evenimente din România în cadrul căruia un antreprenor poate sta faţă în faţă cu un potenţial investitor şi care va avea loc în data de 28 mai 2013 la Grand Ci­nema Digiplex.

Companiile care vor să obţină o finanţare în cadrul evenimentului pot aplica pe ventureconnect.ro.

Înainte să vină în faţa unui investitor, un antreprenor român - sau din regiune - trebuie să se asigure că poate susţine o conversaţie în engleză, că poate demonstra că are clienţi care sunt gata să plătească pentru serviciul / produsul său şi să fie gata să accepte din start că nu poate obţine o finanţare la fel de mare ca în cazul în care ar fi fost în Sillicon Valley, spune şi Barry Kolodkin, manager regional în cadrul programului regional pentru promovarea investiţiilor în regiunea Mării Negre şi care la începutul anilor 2000 a fost şi consilier al primului-ministru din România de la acea dată pe probleme de investiţii.

„Abilitatea de a desfăşura întreaga activitate în limba engleză este importantă - iar în România de regulă acest lucru se întâmplă. De asemenea, compania ar trebui să fie gata să vândă pe pieţele internaţionale iar dacă nu poate, atunci să fie gata să arate că va avea cui să vândă. Iar în ce priveşte aşteptările, antreprenorii ar trebui să încerce să afle ce caută investitorii.

De exemplu, valoarea tranzacţiilor din SUA tinde să fie mai mare. Pentru o firmă de investiţii din SUA costul unei investiţii de 300.000 de euro în România sau Bulgaria este de regulă destul de mare. De aceea antreprenorii trebuie să ştie care sunt investitorii, care le sunt aşteptările, şi care este modelul lor de business“, a spus Kolodkin.

De asemenea, antreprenorii ar trebui să ştie că investitorii nu apreciază companiile care fac orice şi de toate doar pentru a avea venituri, a adăugat Kolodkin. „De multe ori companiile din Europa de Est dezvoltă produse proprii, dar realizează şi proiecte de outsourcing, acceptă şi să dezvolte software, nu sunt nu nici unei implementări SAP doar pentru a încasa mai mulţi bani. Investitorii vor însă să înţeleagă dacă respectiva companie este dedicată serviciului sau produsului lor unic sau dacă aceasta doar urmăreşte orice proiect pe termen scurt care îi poate aduce venituri“.

În cadrul celor şase sesiuni de până acum, prin intermediul VentureConnect s-au finalizat două investiţii semnificative: în 2011 proiectul www.tjobs.ro, iar în 2012 Bittnet Systems, un furnizor de servicii de training IT în reţele de comunicaţii (networking), primit o investiţie din partea lui Răzvan Căpăţînă, business-angel român.

Din acest an Venture Connect este organizată în parteneriat cu ZF, iar prima ediţie are loc pe 28 mai, la Grand Cinema Digiplex.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO