Business Hi-Tech

Intrarom a trecut minus 50% la cifra de afaceri pe anul trecut

31.01.2003, 00:00 51

Producatorul de echipamente de telecomunicatii Intrarom Bucuresti a inregistrat, in anul 2002, o cifra de afaceri de aproximativ 55 de milioane de dolari, comparativ cu 118,7 milioane de dolari in 2001, a declarat directorul general adjunct al companiei, Mihai Gherman.
"Rezultatele din 2000 si 2001, mai bune decat cele de anul trecut, sunt explicabile ca urmare a programelor de investitii derulate de RomTelecom si CosmoRom. O scadere a activitatii acestor operatori telecom a afectat si incasarile Intrarom. Totusi, sunt convins ca situatia se va indrepta la RomTelecom, compania avand posibilitatea ca, in urmatorii zece ani, sa devina cel mai mare operator din Balcani", a mai spus Gherman.
El a adaugat ca un alt motiv al scaderii cifrei de afaceri il reprezinta recesiunea mondiala din domeniul telecomunicatiilor, care s-a regasit la nivelul valoric al exporturilor efectuate de Intrarom.
"Structural, anul trecut exporturile au adus 50% din incasarile Intrarom, respectiv circa 27 milioane de dolari, restul fiind reprezentat de livrarile de echipamente si servicii de telecomunicatii pe piata interna", a afirmat Gherman.
Anul 2002 a constituit pentru Intrarom o perioada de consolidare a prezentei pe piata IT, prin castigarea unor licitatii in acest domeniu.
"O serie de licitatii organizate de Ministerul Comunicatiilor sau de Institutul National de Statistica au fost castigate de Intrarom. Nu sunt proiecte mari ca valoare, dar au o importanta deosebita pentru noi. Orientarea spre segmentul IT, inceputa in 2002, va continua si in urmatorii doi ani. Vrem sa devenim un integrator de solutii IT", a spus Gherman.
Intrarom activeaza in industria IT prin propriul departamentul de productie de software, infiintat in 1998. Anual, compania exporta catre compania elena Intracom aplicatii software in valoare de aproximativ un milion de dolari. In prezent, departamentul de productie de software numara 30 de angajati.
Liberalizarea pietei de telecomunicatii, care a avut loc la 1 ianuarie 2003, va aduce o serie de oportunitati de afaceri pentru activitatea Intrarom.
"Partea de comunicatii va ramane principala activitate a companiei. Cred ca liberalizarea va aduce furnizorilor de echipamente oportunitati de afaceri in zona de acces la bucla locala. Mai multe companii autohtone au construit retele (backbone), dar bucla locala a fost ignorata. Operatorii care vor sa concureze RomTelecom pe segmentul convorbirilor locale trebuie sa investeasca in aceasta zona", a aratat reprezentantul Intrarom.
Conducerea Intrarom si-a propus, pentru acest an, o crestere a cifrei de afaceri cu 10-15%, consolidarea prezentei pe sectorul IT, prin participarea la licitatii organizate de institutiile administratiei publice, precum si continuarea investitiilor in dezvoltarea companiei si pregatirea salariatilor.

Listarea la Bursa mai asteapta
In cursul anului 2000, oficialii Intrarom au avansat ideea listarii companiei la bursa din Bucuresti. "Exista aceasta intentie, dar nu pot spune ca in 2003 sau 2004 va avea loc listarea actiunilor Intrarom pe piata de capital autohtona. Totul depinde de strategia grupului Intracom", a spus Gherman.
Intrarom a fost infiintata in 1993 ca o societate mixta intre Automatica Bucuresti si Intracom Grecia. Compania are un capital social de 12 milioane de dolari si este detinuta in proportie de 67,7% de Intracom, restul actiunilor fiind detinute de persoane fizice din Romania si Grecia.
Grupul Intracom a fost fondat in 1977 de magnatul grec Socrates Kokkalis, absolvent al Liceului I.L.Caragiale din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO