Business Hi-Tech

Internetul prinde aripi cu Lufthansa

12.05.2004, 00:00 20



Lufthansa este prima companie aeriana care lanseaza serviciul de acces la Internet in timpul zborului.



Lufthansa, in colaborare cu compania Connexion, o subsidiara a grupului Boeing, va lansa, in aceasta luna, programul FlyNet, prin intermediul caruia pasagerii vor avea acces la Internet pe timpul zborului. Conexiunea care va fi pusa la dispozitia pasagerilor este una de tip broadband (in banda larga), precizeaza reprezentantii Lufthansa.



Compania a testat serviciul pe parcursul anului trecut iar in urma acestora teste s-a dovedit nu numai ca pasagerii sunt interesati de accesul la Internet dar si ca sistemul nu interfereaza cu echipamentele de zbor ale avioanelor.



Studiile facute de Lufthansa au dovedit ca 75% dintre pasagerii de business isi iau cu ei laptopul in calatorii, iar in perioada testelor, in medie 80 de pasageri pe zbor au folosit Internetul.



Pasagerii pe cursele lungi ale Lufthansa vor fi primii din lume care vor beneficia de conexiunea dintre birou, aeroport si avion, cu ajutorul programului FlyNet. Lufthansa a inceput deja sa echipeze aeronavele ce opereaza zboruri lungi, aproximativ 80 de aparate de zbor (Boeing 747-400, Airbus A330 si A340), cu sistemul FlyNet iar prima cursa care va dispune de acest serviciu va pleca din Munchen in aceasta luna. Pentru inceput, sistemul va fi instalat pe sase avione, urmand ca pana la sfarsitul anului inca 30 de avioane sa beneficieze de conexiuni Internet.



Serviciul FlyNet va fi disponibil tuturor pasagerilor indiferent cu ce clasa vor calatori. Configurarea conexiunii este si ea simpla, spun cei de la Lufthansa. Utilizatorii vor putea avea acces online la stirile politice, financiare, informatii de life-style sau divertisment, vor putea primi si trimite e-mailuri sau se vor putea conecta la Intranetul companiei.



Pentru viitor este prevazut ca, prin programul FlyNet, Lufthansa sa acorde ingrijiri medicale pacientilor cu probleme din moment ce se vor putea transmite la sol, prin intermediul conexiunii de Internet, parametrii vitali ai pacientului. Acolo medicii specialisti pot pune un diagnostic exact si pot da indicatii medicale profesioniste care sa fie urmate de cei aflati la bordul avionului in scopul tratarii pacientului.



Cu toate acestea, Internetul in avion nu va fi doar un mijloc de informare sau de distractie, ci va face posibila si instalarea de camere video, care ar putea monitoriza si transmite in direct ce se intampla in avion. Serviciul va face calatoriile mult mai sigure atat din punct de vedere al zborului, permitand un contact mai precis cu solul, cat si din perspectiva eventualelor amenintari teroriste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO