Business Hi-Tech

Internet si telefon comanda speciala

13.01.2003, 00:00 16

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) intra luna viitoare pe piata de telefonie interurbana si internationala, utilizand tehnologia Voice over Internet Protocol (VoIP), a declarat presedintele companiei, Gabriel Grecu.
"Data exacta a lansarii serviciilor depinde de incheierea unui acord de interconectare cu operatorul national de telefonie fixa ( posibil, dupa 1 februarie, n.r.). Serviciile de voce furnizate de SNR vor fi accesate prin cartele preplatite, cu valori cuprinse intre 200.000 si 500.000 de lei. Tarifele pentru un minut de convorbire interurbana sau internationala vor fi cu 20% mai reduse decat cele practicate de RomTelecom", a precizat Grecu.
El a mentionat ca, in prezent, SNR si RomTelecom efectueaza teste pentru interconectarea infrastructurilor celor companii in doua locatii, orasele Bucuresti si Cluj-Napoca.
"In cursul acestei saptamani, compania a instalat in Bucuresti platforma de taxare si aplicatiile software aferente gestionarii acesteia. Vrem sa conectam, intr-o prima faza, un numar de 23 locatii SNR cu cele sapte centre zonale ale RomTelecom, urmand ca pana la sfarsitul anului sa finalizam procesul in toate cele 41 de puncte de prezenta ale SNR", a afirmat Grecu.
Oficialul companiei a mai spus ca SNR va incepe sa furnizeze, din februarie, servicii de tranzit international, ceea ce inseamna ca operatorii externi vor putea utiliza infrastructura companiei pentru a efectua trafic international de telefonie spre Romania.
" Suntem in discutii avansate cu o serie de operatori din Europa si America de Nord, unul dintre acestia fiind Deutsche Telecom, care vizeaza tranzitarea retelei SNR pentru convorbiri internationale", a aratat Grecu.
De asemenea, din luna iunie 2003, SN Radiocomunicatii intentioneaza sa furnizeze clientilor rezidentiali servicii de acces Internet si telefonie pe suport de acces radio.
"In cazul unui bloc de locuinte, SNR va monta o antena radio si, prin cablarea cladirii, vom furniza fiecarui proprietar de apartament servicii de voce si Internet la o singura priza de acces, diferita de cea a companiei RomTelecom. Vizam zonele urbane si noile cartiere de locuinte care urmeaza sa fie construite", a explicat Grecu.
O serie de firme din Romania ofera deja posibilitatea conectarii la Internet prin intermediul antenelor de satelit. Costul instalarii unei asemenea solutii porneste de la 150 de dolari, caz in care utilizatorul primeste numai componentele tehnice necesare (antena, hardware si software) si in jur de 2.000 de dolari pentru un pachet complet de servicii, ce include si conectarea la Internet. In cazul soutiei mai ieftine, pentru a putea accesa Internetul utilizatorul trebuie sa se aboneze la o firma vestica specializata, pentru 150 - 200 de euro lunar. Sistemele ofera si posibilitatea receptionarii pe PC a canalelor TV si radio transmise prin satelit.




Date despre companie
@ Principalul operator de radiocomunicatii din Romania: suport de transmisii pentru telefonia publica, pentru telefonia mobila, date, Internet, televiziune
@Cifra de afaceri in 2002: 48 mil.$
@Cifra de afaceri in 2001: 55-60 mil.$
@ Capital integral de stat
@ Posibil sa fie privatizata in acest an, prin bursa 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO