Business Hi-Tech

Intel lansează noi modele de cipuri din gama Atom pentru tablete şi smartphone-uri Android

Intel lansează noi modele de cipuri din gama Atom pentru...

Autor: Andreea Anghel

25.02.2013, 15:42 551

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare, a anunţat lansarea unor noi cipuri din gama Atom pentru tablete şi smartphone-uri la reuniunea anuală Mobile World Congress ce are loc la Barcelona în perioada 25-28 februarie 2013, relatează The Wall Street Journal.

Compania se luptă de mult timp să-şi facă loc pe piaţa furnizorilor de microprocesoare pentru dispozitive mobile care este dominată de compania britanică ARM. Procesoarele ARM sunt prezente atât pe Apple iPad, cât şi pe majoritatea dispozitivelor care utilizează sistemul de operare Google Android.

În ceea ce priveşte smartphone-urile, compania s-a orientat către dispozitivele Google Android, iar pentru tablete a mizat pe crearea de procesoare compatibile cu sistemul de operare Microsoft Windows 8. Gigantul american are în total 10 dispozitive cu procesoare Intel în peste 20 de ţări.

 ”Ne concentrăm din ce în ce mai mult pe dispozitivele Google Android”, a spus purtătorul de cuvânt Intel la Mobile World Congress.

Nu este probabil deloc surprinzător că producătorii de echipamente hardware nu pariază pe Windows 8, sistemul de operare al companiei americane Microsoft care a fost lansat în octombrie 2012 şi care nu a înregistrat o cerere atât de mare în rândul consumatorilor, după cum se poate observa şi în acţiunile producătorului taiwanez  de calculatoare Asus. Compania din Taiwan a susţinut Window 8 prin produse precum Vivo Tab Smart, cu procesor Intel, dar a produs şi dispozitive cu sistemul de operare Android, precum tableta Asus Nexus7, cu procesor Nvidia ce foloseşte tehnologia ARM.

La evenimentul din Barcelona se presupune că Asus va lansa un dipozitiv cu ecran de 7 inci, cu sistem de operare Android şi procesor Intel Atom, care va fi o combinaţie între o tabletă şi un telefon, denumit Fonepad, relatează The Wall Street Journal.

În luna ianuarie, Intel a anunţat că vizează o viitoare dezvoltare a procesoarelor sale pe smartphone-urile din ţările emergente. Compania are o motivaţie multiplă. Pe lângă rapida creştere de pe aceste pieţe Intel se confruntă cu o competiţie puternică din partea Apple şi Samsung, care domină piaţa din America. Atât Apple, cât şi Samsung îşi produc propriile procesoare.

Din portofoliul Intel lipsesc procesoarele compatibile cu noua tehnologie LTE (reţea 4G), populară în ţările industrializate. Compania a anunţat astăzi la Mobile World Congress că în următoarele şase luni va avea în portofoliul său dispozitive compatibile cu tehnologia LTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO