Business Hi-Tech

Intel bate cu forta in poarta Rusiei si timid in usa Romaniei

26.05.2004, 00:00 19

Intel, cel mai mare producator mondial de microprocesoare, isi va deschide maine reprezentanta din Romania dar, in acelasi timp, se orienteaza catre alte zari pentru investitii de mai mare anvergura.
Intel a anuntat ca alege Rusia pentru extinderea activitatii sale de cercetare-dezvoltare. Conform publicatiei Financial Times, Intel va angaja nu mai putin de 600 de ingineri care acum lucreaza pentru diverse companii tehnologice locale.
Recurgand la un astfel de plan, Intel practic isi va dubla volumul activitatii de cercetare-dezvoltare pe care o desfasoara in Rusia, subliniaza FT in editia sa electronica.
Chiar si Craig Barrett, directorul executiv al companiei Intel, si-a programat o vizita in Rusia pentru sfarsitul acestui an, cand se se va intalni cel mai probabil si cu inginerii ce vor lucra pentru firma.
Barrett se va intalni si cu reprezentantii guvernamentali pentru a discuta planurile viitoare de investitii pe care Intel ar dori sa le realizeze acolo.
Compania a desemnat deja Rusia ca una dintre cele trei piete care manifesta cea mai mare crestere in domeniul IT, alaturi de China si India.
Printre inginerii care vor lucra pentru Intel se regasesc nume mari ale lumii stiintifice mondiale si cunoscuti experti in proiectarea de cipuri, arata FT. Multi dintre ei sunt angajati acum la Elbrus, o companie care dezvolta un microprocesor ce ar urma sa rivalizeze cu cipul Itanium produs chiar de Intel.
Reprezentantii companiei americane nu au dezvaluit detaliile financiare acestui proiect dar au precizat ca tranzactia ("achizitionarea" celor 600 de ingineri) va include si o licenta pentru drepturi de proprietate intelectuala. Ceea ce ar insemna ca Intel va achizitiona din Rusia si o tehnologie dezvoltata de catre programatorii de acolo.
Tranzactia necesita aprobarea guvernelor si agentiilor americane si ruse si va fi finalizata cel mai probabil in urmatoarele trei luni. Intel are deja angajati aproximativ 400 de ingineri in diverse centre de cercetare-dezvoltare amplasate in Rusia.
Intel va deschide maine biroul oficial de reprezentanta de la Bucuresti. "Piata a crescut foarte puternic anul trecut, iar noi simtim nevoia sa fim in legatura directa cu clientii nostri", declara mai demult Piotr Pagowski. Oficialul nu a exclus posibilitatea ca producatorul de cipuri sa deschida, in viitor, o capacitate de productie in Romania, dar ca, pe termen scurt, nu exista nici un plan in acest sens.
Intel Capital, divizia de investitii a companiei americane, incearca sa gaseasca pe piata romaneasca companii start-up care dezvolta tehnologii pe care le-ar putea finanta in vederea dezvoltarii afacerilor.
Deocamdata, Intel Capital nu a anuntat ca ar fi gasit un astfel de proiect in care sa investeasca.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO