Business Hi-Tech

Intel: afacerile au nevoie de mobilitate

19.05.2004, 00:00 15



Extinderea Uniunii Europene, fenomenul globalizarii, piata din ce in ce mai concurentiala, toate acestea obliga practic companiile sa renunte la programul clasic de lucru de opt ore - in birou - si sa aplice noi sisteme flexibile, oferind angajatilor tot mai multe solutii de lucru mobile, releva un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).



Documentul a fost dat publicitatii de cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, in cadrul campaniei de promovare a tehnologiilor de comunicare wireless WiFi si a procesoarelor mobile din seria Centrino, realizate special pentru laptopurile oamenilor de afaceri care calatoresc mult. Cercetarile s-au desfasurat in Europa si Orientul Mijlociu, fiind interogati peste 600 de responsabili din domeniul business.



Studiul releva faptul ca angajatii marilor companii petrec cel putin o treime din timpul de lucru in afara biroului (33,2%), iar acest interval de timp va creste la 42% - adica peste trei ore din cele opt - in urmatorii doi ani. De asemenea, tot mai multi oameni petrec mult timp comunicand cu parteneri sau clienti de peste hotare (61% dintre cei chestionati), iar 37% spun ca iau legatura cu acestia zilnic. Acest lucru subliniaza inca o data faptul ca localizarea angajatului este de fapt lipsita de importanta atata timp cat el isi duce la bun sfarsit sarcinile. Aproape trei sferturi dintre cei interogati au spus ca sunt obisnuiti sa calatoreasca des in interes de afaceri si ca acest lucru nu ii impiedica sa se ocupe si de treburile de la birou.



Angajatii din afaceri sunt in general mult mai deschisi la schimbare, spun analistii EIU, adaptandu-se rapid la noile conditii de business. Circa 68% dintre cei interogati au declarat ca isi indeplinesc la fel de bine sarcinile de serviciu atunci cand nu sunt in birou (19% spun ca se descurca chiar mai bine). In total, aproape 71% dintre cei interogati spun ca se simt la fel de confortabil lucrand in alta parte decat in birou. Majoritatea angajatilor din domenii de afaceri au recunoscut ca folosesc tehnologiile de comunicatii mobile pentru a avea un avantaj asupra competitorilor (83% dintre cei interogati). De asemenea, 88% au spus ca acest lucru le permite in plus sa ofere servicii mai bune pentru principalii clienti de care se ocupa. Mai mult, mobilitatea le permite angajatilor sa scape de timpii morti de la birou, folosind mai eficient timpul de care dispun.



In majoritate, angajatii din domeniul afacerilor folosesc deja laptopuri (82%), iar restul intentioneaza sa isi cumpere in curand unul, arata studiul EIU. Deocamdata doar 27% dintre posesorii de laptop folosesc sisteme de conectare la Internet prin unde radio (WiFi), iar aproape 44% spun ca intentioneaza sa incerce o astfel de onexiune in urmatorii doi ani. Pentru a convinge utilziatorii sa apeleze la servicii WiFi, Intel a trimis specialisti care au verificat si certificat 32.000 de puncte de acces la Internet prin unde radio la nivel mondial.



"Rezultatele studiului releva cateva modificari esentiale produse in mentalitatea angajatilor din domeniul business. In toate domeniile de activitate, adaptarea tehnologiilor mobile se face pentru a castiga un avantaj asupra concurentei si pentru a putea raspunde in timp util cerintelor pietei. Va fi interesant de vazut cum vor reusi marile companii sa controleze pe viitor o astfel de forta de munca raspandita pe tot cuprinsul globului", a declarat un oficial Intel.



Printre participantii la acest studiu s-au numarat manageri si responsabili cu functii executive (17%), vicepresedinti de companii si directori cu functii ne-executive (26%), precum si alti responsabili sau chiar angajati (57%). Dintre companiile intervievate cele mai multe activeaza in domeniul financiar (18%), existand si operatori telecom (13%) sau companii IT (9%), dar si din domeniul Transporturilor (9%) sau Serviciilor (9%). Cei mai multi participanti la studiu au fost din Marea Britanie (24%), dar nu au lipsit nici cei din Polonia (12%), Rusia (5%) sau Emiratele Arabe Unite (5%).



Intel a lansat anul trecut tehnologia Centrino care prelungeste viata bateriilor laptopurilor, permitand o mai buna utilziare a resurselor atunci cand angajatul se afla pe teren. Compania americana a anuntat anul acesta un nou concept pentru oamenii de afaceri, biroul digital mobil, care va reuni in masina computerul, imprimanta si faxul, pentru a asigura ca utilizatorul dispune pe drum de toate facilitatile biroului de la sediu. Intel este de asemenea membru al WiFi Alliance, organismul care promoveaza tehnologiile de conectare la Internet prin unde radio (WiFi), implicandu-se in dezvoltarea de produse si tehnlogii compatibile cu acest sistem.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO