Business Hi-Tech

Industria jocurilor video se pregateste sa devina o afacere extrem de serioasa

27.05.2005, 15:06 39

Dupa ce a reusit in 2003 sa depaseasca in incasari industria filmului de la Hollywood, industria jocurilor video demonstreaza ca a devenit

o afacere serioasa, iar analistii PricewaterhouseCoopers estimeaza ca in 2008 incasarile "din joaca" vor sari de pragul psihologic de 50 de miliarde de dolari (38,4 miliarde de euro).

Interesul pentru acest segment este confirmat atåt de initiativele gigantilor industriei high-tech, precum Microsoft sau Sony, dar si de pasii timizi in acest sens ai companiilor nou-venite in acest domeniu.

Cert este ca anul acesta, la cel mai mare eveniment al industriei jocurilor, Electronic Entertainment Expo (E3), nu au mai participat numai adolescentii pasionati de jocuri, ci marea majoritate a publicului erau manageri si investitori, interesati de reteta succesului in acest domeniu.

E3 este una dintre cele mai mari si mai importante expozitii anuale, organizate exclusiv pentru industria divertismentului interactiv. Expozitia, aflata acum la cea de-a 11-a editie in Los Angeles la LACC (Los Angeles Convention Center), reuneste cele mai influente companii din domeniu, care expun si prezinta noile tehnologii si jocuri aflate deja pe piata sau care urmeaza sa se lanseze.

"E3 Expo ne permite sa patrundem intr-o noua era a inovatiilor in domeniul tehnologiei afacerilor care au la baza jocurile video si pe calculator si ofera o prima imagine asupra ultimei generatii de hardware si asupra tehnologiei pe care utilizatorii doresc sa o introduca in casele lor in urmatorul sezon", a declarat Douglas Lowestein, presedintele Entertainment Software Association (ESA), asociatia americana care organizeaza evenimentul. Peste 400 de mari companii din domeniul divertismentului interactiv, provenite din mai mult de 87 de tari, si-au prezentat noile tehnologii hardware si software din industria jocurilor, au afirmat oficialii ESA.

In acest moment pe piata mondiala, industria divertismentului interactiv totalizeaza 28 de miliarde de dolari (22,1 miliarde de euro), fata de 2003, cånd din aceasta industrie s-au incasat 22,3 miliarde de dolari (17.6 miliarde de euro). Conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, se estimeaza ca påna in 2008 aceste sume sa atinga valori aproximate la 55,6 miliarde de dolari

(44 milarde de euro), scrie presa internationala.



Lupta pentru console

CreSterea acestui domeniu este ilustrata si de pasiunea pentru consolele de joc, a caror evolutie ascendenta confirma faptul ca, deocamdata, PC-ul nu reuseste sa puna pasul in living. Deocamdata televizorul, chiar daca este LCD sau plasma, ramåne conectat la DVD, home cinema si ... consola de joc.

Gigantii Sony, Microsoft si Nintendo si-au masurat puterile la E3 cånd a venit vorba de consolele de joc de ultima generatie. PlayStation 3 (PS3) de la Sony, XBox-ul 360 al Microsoft si noul Revolution de la Nintendo au fost in centrul atentiei la acest eveniment, scrie presa internationala.

Sony, Microsoft si Nintendo au profitat de ocazia oferita de aceasta expozitie, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care au amånat prezentarea noilor console publicului. Un alt motiv este si faptul ca, pe o piata extrem de competitiva, companiile mari nu ofera informatii despre noi aparitii decåt in momentul in care este absolut necesar.

Consolele PS3, XBox 360 si Revolution s-au pregatit sa scrie un nou capitol in istoria jocurilor video. Imaginile in timp real de inalta definitie si capacitatea de a transforma jocurile simple in sofisticate si complexe au captat interesul multor jucatori. Lupta pentru suprematie dintre Sony, Microsoft si Nintendo devine o strategie de dominare a modului in care oamenii se joaca, se uita la filme sau asculta muzica, scrie BBC News.



PlayStation 3, comparabila cu un mic server

Gigantul japonez Sony a lansat consola sa de jocuri PlayStation 3, planificata sa apara pe piata in primavara anului viitor, numind-o un supercalculator destinat divertismentului pe calculator. Seful departamentului de jocuri al companiei a afirmat ca acest sistem este unul care ar trebui plasat in centrul livingului utilizatorilor din toata lumea, datorita multitudinii de functii pe care le are.

PlayStation 2 este dominanta generatiei actuale de console de jocuri si a fost vånduta in aproximativ 85 de milioane de exemplare in toata lumea, in timp ce Microsoft si Nintendo, cu doar 20 de milioane de console XBox, respectiv GameCube våndute, au ramas cu mult in urma, scrie BBC News. PS3 este foarte asemanatoare ca dimensiuni cu PS2, insa aspectul sau este mai bine pus la punct si va aparea pe piata in varianta neagra, argintie sau alba. In prezentarea consolei de ultima generatie insa, Sony a pus mai mult accentul pe avantajele din punct de vedere tehnic ale acesteia. Parteneriatul gigantului japonez cu IBM si Toshiba va aduce utilizatorilor o tehnologie numita Cell processor, un procesor care se zice ca va fi de 10 ori mai performant decåt cele existente in calculatoarele de astazi si de doua ori mai rapid decåt cel utilizat de Microsoft in consola XBox 360, a scris BBC News.

PlayStation 3 va avea placa video Nvidia, care va reda imagini in timp real de inalta calitate in toate jocurile, va dispune de tehnologia Blu-ray care ofera un spatiu de memorare de 50GB si va avea si un hard disk mobil, insa oficialii Sony nu au precizat daca va veni in pachetul standard sau va fi un accesoriu care va trebui cumparat ulterior.

Consola va fi gata echipata pentru o conexiune la Internet si va permite utilizatorilor sa acceseze informatii online de oriunde in lume, sa efectueze convorbiri video, cu ajutorul unei camere video de inalta definitie sau sa descarce de pe web pe consola noi niveluri de joc, imbunatatiri si arme pentru eroii din joc si nu numai, scrie presa internationala.

Controlerele (echipamentele cu ajutorul carora jucatorii efectueaza comenzile) vor fi fara cablu datorita tehnologiei Bluetooth utilizata pe PS3, iar cele sase porturi USB vor permite conectarea altor echipamente la consola. In plus, multe dintre jocurile disponibile pentru PS2 vor fi compatibile si cu noua consola, iar aceasta va putea fi utilizata si ca DVD sau CD player, au declarat oficialii Sony. Cercetatorii au anuntat faptul ca incearca sa combine puterea de procesare si grafica realista pentru a conferi jocurilor proiectate pentru PS3 imagini cåt mai apropiate de realitate. Posesorii de PSP (PlayStation Portable) vor putea conecta consola la PS3 si sa o utilizeze sau pe post de controler sau ca ecran aditional.

Pe långa toate acestea, utilizatorii vor putea si sa acceseze fisiere digitale audio sau video, sa se uite la poze digitale si vor putea utiliza video chat-ul (convorbire video cu una sau mai multe persoane). Anumite zvonuri, neconfirmate, au spus ca Sony va deschide si un magazin online, de unde posesorii de PS3 vor putea cumpara jocuri, insa oficialii companiei nu au confirmat acest zvon.

La E3 Expo, in urma unei prezentari complexe a ceea ce va putea oferi PS3 utilizatorilor, publicul a fost uimit sa vada si cåteva demonstratii de jocuri. A putut fi urmarita o batalie dintr-un joc, iar pentru a arata publicului care a asistat la prezentare ca imaginile vazute nu faceau parte dintr-un film, unul dintre programatori a pus pauza si a rotit camerele spre eroii din batalie.



XBox 360, multimedia si grafica de inalta definitie

Noua consola de jocuri XBox 360 va aparea in magazine in decembrie, au anuntat oficialii Microsoft. Insa marea companie producatoare de software, spre deosebire de rivalii sai Sony si Nintendo, care au asteptat expozitia E3, a prezentat consola in cadrul unei emisiuni speciale pe MTV, difuzata cu patru zile inaintea expozitiei, fara a da vreun fel de detaliu in ceea ce priveste tehnologia utilizata.

Exteriorul alb si designul diferit fata de cel al primei console a companiei Microsoft au surprins in bine publicul. Grafica de inalta definitie si functiile multimedia au constituit de asemenea un avantaj pentru consola de ultima generatie, scrie CNN.com.

XBox 360 va avea un procesor performant IBM, un hard disk detasabil de 20 GB fata de cel de 8GB al XBox-ului, si functii multimedia. Controlerele vor fi tot albe, pentru a se potrivi cu designul proiectat pentru consola de joc si vor fi lansate si in varianta cu cablu, dar si fara. Cu toate acestea, oficialii Microsoft nu au prezentat consola ca fiind o retea complexa de divertisment, chiar daca aceasta indeplineste si functii de DVD player, iar la aceasta pot fi conectate o serie de echipamente portabile sau chiar un calculator cu sistemul de operare Windows XP, a scris presa internationala.

Lansarea XBox a avut loc un an mai tårziu decåt PS2 si de atunci Microsoft nu a mai putut tine pasul. Gigantul in domeniul software a vrut acum sa fie primul care sa lanseze consola de ultima generatie, iar analistii sunt de parere ca prin acest fapt Microsoft doreste sa fie dominant pe piata luånd astfel locul companiei Sony, insa considera ca este greu de crezut ca se va intåmpla acest lucru.

XBox 360 ofera utilizatoilor sai jocuri de inalta rezolutie, sunet surround si tehnologii fara cablu. In plus, posesorii consolei vor putea achizitiona jocuri de la magazinul online XBox Live Marketplace. Conexiunile in banda larga la Internet au de asemenea un rol important pentru consola, insa dezavantajul este ca cei care dispun de conexiune prin dial-up nu se vor putea bucura de sistemul online al XBox 360, scrie BBC News.

E3 Expo a adus noi informatii despre noua consola de jocuri Microsoft, si anume, faptul ca utilizatorii isi vor putea personaliza interfata sistemului, dar si modul in care arata echipamentul. CÃ¥teva "fete" ale consolei au fost prezentate la expozitie, iar oficialii companiei au anuntat ca in aproximativ un an vor exista sute de variante diferite ale carcaselor disponibile.

Microsoft, companie renumita in primul rånd ca fiind producatoare de software, a investit sute de milioane de dolari pentru a cuceri domeniul divertismentului interactiv. Oficialii companiei au declarat ca XBox 360 este cel mai important produs al acestui an.



Nintendo vrea sa revolutioneze piata

Nintendo a incercat sa acapareze cumva toata atentia publicului, amånånd anuntul privind noua sa consola de jocuri, Nintendo Revolution, scrie BBC News.

Noua consola este de dimensiuni mai mici decåt rivalele sale, insa se remarca prin inalta definitie a jocurilor. "Mai putin conteaza ce te joci, ci conteaza cum te joci", a declarat Iwata Satoru, presedintele Nintendo. Compania tinteste ca noua consola sa fie de dimensiunea a cåteva carcase de DVD-uri puse una peste alta, insa culoarea nu a fost inca hotaråta, au afirmat oficialii Nintendo.

Ca si XBox 360 si PS3, consola de jocuri Revolution va avea controlere wireless, iar Iwata Satoru a anuntat ca aceasta combina dimensiunile Game-boy-ului, functiile Consolei DS (Dual Screen) si intreaga baza de jocuri a companiei. Utilizatorii consolei vor avea posibilitatea sa descarce aproape toate jocurile pe care le-a lansat compania incepånd cu cele din 1985 si påna acum, insa oficialii Nintendo nu au declarat daca jocurile mai vechi vor fi platite sau nu la descarcare, scrie CNN.com.

Aparitia consolei este anuntata peste mai mult de un an, adica mai tårziu decåt consolele Sony sau Microsoft. Prototipul prezentat la E3 a fost de culoare neagra, iar designul atragator, DVD player-ul incorporat si memoria flash au constituit puncte de interes pentru public, scrie BBC News.

Conform unui sondaj, analistii au constatat ca Sony cu PS2-ul sau detine 43% din piata mondiala a jocurilor in SUA, Xbox-ul de la Microsoft 19%, iar Nintendo cu GameCube 14%, restul de 24 de procente fiind detinute de companii mai mici producatoare de console de jocuri, scrie BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO