Business Hi-Tech

Industria jocurilor a pierdut 6 mld. dolari pe bursa

26.06.2006, 16:14 18

Tranzitia consumatorilor catre noua generatie de console video a lovit din plin companiile de profil.
De la 1 mai pana in prezent, patru dintre cele mai mari companii producatoare de jocuri din Statele Unite au pierdut in total 6 miliarde de dolari din punct de vedere al capitalizarii bursiere, scrie New York Times.
Cele sase miliarde de dolari reprezinta o scadere medie de 25% a actiunilor celor patru companii, in comparatie cu scaderea de 8% a bursei americane sau 4,2% a indexului companiilor din indicele Standard & Poor's.
Scaderea drastica a valorii companiilor din domeniu reflecta faptul ca investitorii au realizat ca industria jocurilor va recupera mult mai greu decat se credea initial pierderile cauzate de tranzitia la noua generatie de console - Xbox 360 de la Microsoft, Sony PlayStation 3 si Nintendo Wii.
De asemenea, industria producatoare de jocuri este afectata de cresterea costurilor pentru dezvoltarea jocurilor, dar si de incertitudinea creata de popularitatea in crestere a jocurilor online.
"Sunt mai multe intrebari ca niciodata privind industria si acest lucru se vede in valoarea actiunilor", a declarat Justin Post, analist al industriei de la Merril Lynch. Ca multi alti analisti din piata, el considera ca pe termen lung afacerile cu jocuri vor exploda, insa intrebarea este cand.
Primele semne de ingrijorare in piata au aparut in noiembrie, dupa ce Microsoft a lansat Xbox 360, marcand inceputul tranzitiei catre noua generatie de console de jocuri cu o putere de procesare si o grafica mult imbunatatita fata de vechile modele.
Probleme de productie au determinat Microsoft sa nu faca fata solicitarilor, iar unii dintre clienti nu au mai putut sa cumpere noua consola, afectand astfel si vanzarile producatorilor de jocuri.
De asemenea, oficialii Electronics Arts, unul dintre cei mai mari producatori de jocuri din lume, au declarat recent ca veniturile pentru anul fiscal viitor ar putea fi cu pana la 70% mai mici decat asteptarile analistilor.
Cateva zile mai tarziu avea sa fie organizat cel mai mare eveniment din domeniu, Electronic Entertainment Expo. Insa, in loc sa dea un imbold industriei, evenimentul mai degraba a ridicat si mai multe intrebari. Oficialii Sony au declarat atunci ca vor lansa mult asteptata consola Play Station 3 in noiembrie, cu un pret de 499 de dolari, cel mai mare pret din istoria consolelor.
Din ianuarie, analistii Wall Street si-au redus estimarile privind veniturile industriei pentru acest an cu 60%, iar multi analisti sunt acum de parere ca producatorii de jocuri nu vor avea cresteri semnificative decat incepand cu 2007.
Cea mai optimista previziune este ca pana la sfarsitul anului, consumatorii vor detine 15 milioane de console din noua generatie - 12 milioane Xbox 360, restul de trei milioane fiind PlayStation 3 si Wii. Pana acum, 150 de milioane de console din vechea generatie au fost vandute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO