Business Hi-Tech

Industria IT&C mizeaza pe conectivitate si tehnologii "verzi" la CeBIT 2008

04.03.2008, 20:54 28

CeBIT, targul anual dedicat industriei IT si telecom, se deschide astazi in orasul german Hanovra si va gazdui timp de cinci zile peste 5.800 de expozanti din 77 de tari. Pe langa standurile in care se prezinta cele mai noi televizoare LCD, cu plasma sau laser, un substrat al evenimentului vizeaza directionarea industriei IT&C catre un viitor ecologic, scrie presa internationala.
Un numar considerabil din totalul de 5.845 de expozanti sunt asteptati sa etaleze produse sau tehnologii care consuma mai putina energie electrica si emit mai putin dioxid de carbon in atmosfera.
Bernd Bischoff, directorul executiv al grupului germano-japonez Fujitsu Siemens, a declarat ca intentioneaza sa repozitioneze compania drept primul producator IT care va folosi exclusiv componente eficiente din punct de vedere electric. Desi este mult mai probabil ca cele mai recente gadget-uri sa atraga atentia publicului in cadrul unui targ de tehnologie, discutarea problemelor ecologice este necesara pentru a putea stabili o tendinta globala in industria IT&C, este de parere Achim Berg, directorul general al Microsoft Germania.
Spre deosebire de targul Consumer Electronic Show din Las Vegas, CeBIT a fost intotdeauna dominat de o trasatura IT puternica. De aceea, vizitatorii vor putea vedea, pe langa televizoare cu ecran plat cu diagonale din ce in ce maimari, si solutii de stocare de cativa terabytes, laptop-uri care dispun de mai multa putere de procesare decat majoritatea desktop-urilor utilizatorilor obisnuiti sau cele mai noi tehnologii de acces wireless la internet, bazate pe standardul 802.11n.
Desktop-uri de dimensiuni reduse, laptop-uri "eco-friendly", monitoare cu consum aproape nul si deja cunoscutele incarcatoare solare vor constitui o importanta componenta a editiei din acest an.
Compania care a reusit sa atraga atentia chiar inaintea debutului CeBIT a fost AMD (Advanced Micro Devices), al doilea mare producator de microprocesoare din lume. Compania este asteptata sa prezinta noi solutii grafice de top, atat pe segmentul laptop, cat si pe cel desktop, precum si doua procesoare din gama Phenom cu trei nuclee. Nvidia, rivalul companiei ATi, care face parte din AMD, va introduce noua generatie de placi video din seria GeForce 9.
Pe de alta parte, firma sud-coreeana Samsung Electronics se va axa pe segmentul business-to-business, intentionand sa prezinte imprimante si monitoare special concepute pentru mediul de afaceri.
Rivalul LG Electronics va lansa trei noi telefoane mobile fashion " KF750, KF240, KF300. Modelul de top, KF750, va fi un terminal de tip slide cu ecran tactil, camera foto de cinci megapixeli si slot pe carduri microSD.
Un alt produs anticipat de presa internationala este o versiune a laptop-ului Asus EEE PC compatibil cu tehnologia de transmisie wireless a datelor WiMAX, taiwanezii de la Asus deja confirmand participarea companiei T-Mobile la o conferinta de presa comuna.
Incepand cu ultimele doua editii, targul CeBIT se confrunta cu un declin al numarului de expozanti si viziatori, analistii sustinand ca industria IT&C incepe sa-si piarda din farmec si ar putea deveni la fel de banala precum sectorul auto.
La editia din acest an vor participa si 32 de companii din Romania, printre care se numara si ANIS (Asociatia patronala a industriei de software si servicii), AroBS Transilvania Software, Pentalog High Tech, Rack-Soft, Romsoft (Depozitul de Calculatoare) sau Topex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO