Business Hi-Tech

Industria de serviciilor IT va creste si in 2003

25.11.2002, 00:00 15

Industria serviciilor IT trece printr-o perioada dificila, dar incasarile totale din acest domeniu au crescut fata de anul trecut, conform unui studiu Gartner Dataquest. De asemenea, previziunile pentru anul viitor sunt optimiste. Incasarile din domeniul serviciilor IT au insumat anul acesta, la nivel mondial, 556,8 miliarde de dolari, ceea ce inseamna o crestere de 2,8 procente fata de anul trecut, conform Gartner. Anul viitor, specialistii anticipeaza o crestere totala de 6,2 procente fata de 2002, respectiv incasari totale de 591,4 miliarde de dolari.
Solutiile pentru managementul datelor si proceselor raman segmentul IT cu cea mai mare crestere pe termen scurt si mediu. Intretinerea componentelor hardware si a soft-ului are cea mai mica rata de crestere in aceasta perioada. "Serviciile oferite in domeniul managementului IT vor cunoaste o crestere mai mare decat serviciile de consultanta si cele legate de dezvoltarea si integrarea sistemelor IT", a precizat Kathryn Hale, analist al Gartner Dataquest. "Aceasta crestere se bazeaza pe faptul ca solutiile IT  ofera companiilor posibilitatea de a reduce costurile", a explicat ea.
Conform Gartner Dataquest, exista trei factori care determina companiile sa investeasca in domeniul IT. Intai de toate, exista o incredere impartasita de toti managerii conform careia aceste investitii se amortizeaza rapid. In al doilea rand, vanzatorii de servicii IT creeaza cerere pe piata oferind in permanenta noi tehnologii. In fine, viteza cu care se uzeaza moral astazi sistemele IT face necesara mai multa asistenta tehnica. "Primii doi factori au avut de suferit din cauza recesiunii globale", a declarat Robert De Souza, analist al Gartner.
In America de Nord si Europa s-au inregistrat 75% din incasarile din industria IT. Zona asiatica (fara Japonia) abia daca ajunge pe locul patru la nivel mondial, dar conform Gartner, va avea cea mai mare rata de crestere in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO