Business Hi-Tech

Industria de IT, lovită de reformele fiscale din ultimele două luni. 30.000 de sof­tişti din România ar putea rămâne fără scutirea de impozitul de venit

Ramona Jurubiţă, partener şi head of
tax & legal în cadrul KPMG

Ramona Jurubiţă, partener şi head of tax & legal în cadrul KPMG

Autor: Adelina Mihai, Adrian Seceleanu

16.01.2017, 00:07 14977

După eliminarea plafonului la plata contribuţiilor pentru pensii şi sănătate, un alineat interpretabil dintr-o lege dată de pe vremea guvernului Cioloş pune sub semnul întrebării şi scutirea de impozit pentru peste 30.000 de oameni din centrele de servicii.

O modificare a legislaţiei rea­liza­tă la finalul anului trecut, în timpul guvernului Cioloş, ar putea lăsa peste 30.000 de sof­tişti din centrele de servicii de IT din România fără scutirea de impozitul de venit, lovind astfel industria locală de IT mai puternic decât prin eliminarea peste noap­te de către cabinetul Grindeanu a plafonului la plata contribuţiilor pentru pensii şi sănătate.

Industria de IT a devenit o locomotivă pen­tru creşterea economică în 2015 şi 2016, cu a doua cea mai mare contribuţie la creştere du­pă comerţ sau industrie, în funcţie de an. Riscul este generat de introducerea, prin­tr-un ordin co­mun al ministerelor Comuni­ca­ţi­ilor, Edu­caţiei, Mun­cii şi Finanţelor, a unei noi con­di­ţii pentru acor­darea scutirii de impozit pen­tru sof­tişti: acti­vi­tatea acestora trebuie să aibă ca scop rea­lizarea unui produs final sau a unei com­po­nente a unui produs final, destinat comercializării.

Completarea, care a apărut pe 9 ianuarie în Mo­nitorul Oficial, este interpretabilă şi poa­te crea probleme inclusiv pentru angajaţii din com­pa­niile de IT care lucrează la actuali­za­rea sau la men­tenanţa unor aplicaţii, afirmă Ra­mo­na Ju­ru­biţă, partener şi head of tax& le­gal în cadrul fir­mei de audit şi consultanţă fis­cală KPMG. „Nu este clar în ce măsură mo­difi­că­rile aduse apli­caţiilor software mai poate fi considerată o activitate eligibilă pen­tru aplicarea scutirii de impozit“, a punctat Jurubiţă. 

Discuţia apare într-un moment în care in­dustria locală de IT, care şi-a dublat anul trecut pon­derea în PIB la peste 6% în raport cu anul 2012, atingând o valoare de 3,6 mld. euro, nu a „digerat“ încă nici eliminarea plafo­nu­lui de con­tribuţii la pensie pentru angajaţii cu salarii mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO