Business Hi-Tech

Indienii se tem de Estul Europei

10.06.2003, 00:00 10

Indienii care lucreaza in outsourcingul  IT sunt in pericol de a-si pierde locurile de munca, deoarece marile companii, precum IBM, HP, sau Oracle isi muta operatiunile in tari cu mana de lucru mai ieftina, cum ar fi Romania, Rusia, Cehia, Ungaria sau Filipine, scrie portalul indian Sify News care citeaza un studiu IDC.
 Cel mai afectat sector pare a fi cel a birourilor de relatiilor cu clientii (call center) pentru ca in ultimul timp zeci de companii IT americane si-au deschis astfel de facilitati in India. Sectorul a cunoscut un adevarat boom in ultimii doi ani, mai bine de 50 de "call centers" fiind infiintate peste noapte. Anul trecut, aceste birouri de suport tehnic au produs incasari de 183,9 milioane de dolari, conform Asociatiei Nationale a companiilor Software si de Servicii din India. Sify News citeaza si un raport al companiei de analiza Forrester Research, care spune ca pe viitor, pana in 2015, peste 3 milioane de locuri de munca vor fi deschise de companiile americane in locatii offshore, majoritatea renuntand la angajatii de pe teritoriul SUA. Documentul indica insa faptul ca India nu va mai fi destinatia favorita a investitorilor, companiile preferand Ungaria, Rusia, Romania si alte tari est-europene, sau mai micile state asiatice Filipine, Tailanda si mai nou Vietnam. "Vietnamul ar putea deveni cel mai mare competitor pentru India", a declarat un analist IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO