Business Hi-Tech

Indienii de la Videocon vor sa cumpere Motorola

02.04.2008, 17:25 20

Grupul Videocon, cel mai mare producator de electronice de consum din India, ar putea achizitiona divizia de telefoane mobile a companiei americane Motorola, scrie Bloomberg.
"Ne aflam in etapele premergatoare lansarii unei oferte. Videocon detine licente de telefonie mobila in India si avem nevoie acum de un furnizor de telefoane mobile, pentru a realiza un lant complet. Suntem foarte, foarte interesati de Motorola", a declarat Venugopal Dhoot, presedintele Videocon. Purtatorii de cuvant ai companiei americane nu au dorit sa comenteze.
Dhoot nu a dorit sa precizeze aspectele financiare ale posibilei tranzactii. Potrivit estimarilor Merrill Lynch, divizia de telefoane mobile a Motorola, desi neprofitabila, valoreaza cel putin 3,8 mld. $ (2,4 mld. euro) - de doua ori mai mult decat actuala valoare de piata a Videocon Industries, compania listata a grupului indian care, anul trecut, a esuat in preluarea producatorului de automobile sud-coreean Daewoo.
Oficialii Videocon sustin ca achizitia operatiunilor Motorola ar putea ajuta compania sa devina al treilea mare producator de telefoane mobile din lume, devansand grupul Sony Ericsson.
Pretul actiunilor Videocon Industries a crescut cu 2,5% pe bursa din Bombay, inchizand la 314,55 rupii (4,97 euro). De la inceputul acestui an, cotatia titlurilor companiei s-a depreciat cu 62%. Pe de alta parte, actiunile Motorola au urcat cu 2,3% pe bursa din Frankfurt, la 6,02 euro, in timp ce pe bursa din New York s-au apreciat cu 1%, la 9,30 $ (5,89 euro).
Videocon intentioneaza sa intre pe piata serviciilor de telefonie mobila din India pana la sfarsitul acestui an. Potrivit unei declaratii anterioare a lui Dhoot, obiectivul companiei in urmatorii patru ani este sa castige 20 de milioane de abonati.
Anant Panshikar, directorul de comunicare al Videocon, a precizat ca firma are o cota de 23% din piata de electronice de consum din India. Videocon detine, de asemenea, active pentru productia televizoarelor CRT si pentru sisteme de explorare petroliera. In ultimii trei ani, compania indiana a achizitionat mai multe afaceri, printre care se numara divizia de televizoare CRT a Thomson si operatiunile de electrocasnice ale Electrolux India.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO