Business Hi-Tech

Indienii de la Infosys: Europa trebuie sa importe muncitori sau sa-si externalizeze activitatile

Indienii de la Infosys: Europa trebuie sa importe muncitori sau sa-si externalizeze activitatile

Nandan Nilekani: Europa trebuie sa aleaga intre imigratie si outsourcing (FOTO: Reuters)

05.05.2009, 19:19 177

Europa trebuie sa aleaga intre o politica mai relaxata de imigratie sau externalizarea activitatilor pentru a depasi provocarile uriase care o asteapta pe masura ce populatia sa imbatraneste, spune Nandan Nilekani, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Asia, care este de parere ca in prezent Europa nu face nimic pentru a-si imbunatati situatia.

Nilekani, unul din presedintii companiei indiene de outsourcing Infosys, spune ca in prezent Europa se fereste sa aleaga o cale de a-si rezolva problema demografica.
"Europa se afla in fata unei dileme foarte dificile: cand ai o populatie care imbatraneste, fie iti importi muncitorii, fie iti exporti munca. Alegi imigratia sau outsourcingul. Daca nu faci nimic, vei avea o problema", a spus Nilekani intr-un interviu pentru Financial Times.
Comentariile omului de afaceri indian vin intr-un moment in care in Europa exista o teama in crestere legata de implicatiile imbatranirii populatiei.
Un raport publicat saptamana trecuta de Comisia Europeana a aratat ca anul viitor varsta fortei de munca va atinge un varf inainte de a intra intr-un declin care va avea un impact bugetar si economic semnificativ. Pana in 2060 rata dintre persoanele care muncesc si cele care au peste 65 de ani va fi de doi la unu, fata de patru la unu in acest moment.
Vladimir Spidla, comisarul european pentru afaceri sociale, a avertizat ca recesiunea curenta nu ar trebui sa opreasca guvernele sa actioneze. "Provocarile pe termen scurt ridicate de criza economica nu trebuie sa ne indeparteze de problemele pe termen lung provocate de imbatranirea populatiei. Trebuie sa iesim din aceasta criza cu oportunitati de angajare mai multe si de mai buna calitate pentru persoanele in varsta."
Raportul Comisiei estimeaza ca numarul anual al imigrantilor care vin in Uniunea Europeana se va reduce cu mai mult de 50% in urmatorii 50 de ani, situatie in care multe tari europene care au in prezent o rata a natalitatii foarte scazuta s-ar putea confrunta cu presiuni puternice pe piata muncii. Deja este o evidenta faptul ca din cauza recesiunii economice imigrantii se intorc acasa din tari ca Spania, scrie Financial Times.
Outsourcing-ul a fost adoptat de mai multe companii din Europa, dar aceasta practica este inca privita cu rezerve si a inregistrat rezultate mixte in sectorul de productie. Iar in prezent multe companii au inceput sa se intoarca din tarile low-cost inapoi in Europa Occidentala. Printre aceste companii se numara si austriecii de la Zumtobel, care realizeaza produse de iluminat si care si-au inchis luna trecuta fabrica din Romania, transferandu-si activitatea in Marea Britanie si Austria.
Austriecii aveau la fabrica de la Curtici aproape 200 de angajati.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO