Business Hi-Tech

inceputul sfarsitului pentru fotografia traditionala

11.04.2006, 00:00 22

Producatorii de aparate de fotografiat s-au luptat in ultimii zece ani sa se adapteze la o piata care s-a intors cu 180 de grade. Cu concurenti nou-intrati in industria foto precum Sony, Panasonic sau Samsung, producatorii traditionali s-ar putea trezi ca vor produce eventual doar piese de muzeu.

In ultimii ani, camerele foto digitale s-au transformat din niste produse de nisa in obiecte care se adreseaza maselor. "Este inevitabil ca mai multi jucatori din piata de astazi sa fie ori cumparati, ori sa iasa din afaceri", a spus Ed Lee, analist la compania de cercetare a pietei InfoTrends.

Mai mult de trei sferturi din camerele vandute in acest moment sunt digitale. In plus, imaginea digitala va fi folosita de catre profesionisti intr-o proportie de 90% in 2010, fata de 70% cat este estimat pentru acest an, conform InfoTrends.

Si efectele deja s-au simtit in piata. In ianuarie, Konica Minolta a uimit lumea fotografiei cand a anuntat ca renunta in totalitate la piata fotografiei si ca va vinde divizia de fotografie digitala companiei Sony.

In acelasi timp, oficialii Nikon au declarat ca vor opri productia a sapte din cele noua modele de aparate foto clasice si se vor concentra pe segmentul digital.

Fuji Photo Film planuieste sa renunte la 5.000 de angajati si sa investeasca 8,5 milioane de dolari (7 milioane de euro) pentru diversificarea afacerilor in domeniul farmaceuticelor. Cel mai mare producator de film fotografic din Europa, compania germana AgfaPhoto, nu a reusit sa se adapteze, firma fiind in faliment.

In acelasi timp, Kodak a inregistrat o pierdere de 1,3 mld. $ (1 mld. euro) in al treilea semestru fiscal. Compania, care este al treilea cel mai mare producator de camere digitale din lume, urmeaza sa renunte la aproximativ 25.000 de anganjati.

Totusi, fotografia clasica ar putea avea o scapare datorita pasionatilor care prefera filmul atunci cand vine vorba de educatie, arta si chiar moda. In aceste domenii, fotografii folosesc filmul pe care il scaneaza pentru a putea profita de usurinta de manipulare a imaginii digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO