Business Hi-Tech

Inca un director Microsoft pleaca pentru a-si deschide firma

Inca un director Microsoft pleaca pentru a-si deschide firma

Sub conducerea lui Cristian Herghelegiu, businessul Microsoft Dynamics a crescut de aproape zece ori in ultimii cinci ani

08.10.2008, 18:46 243

Cristian Herghelegiu, 36 de ani, actualul sef al diviziei de aplicatii pentru mediul de afaceri din cadrul Microsoft Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de software din lume, va parasi compania luna aceasta pentru a-si deschide propriul business.

"Orice afacere are un ciclu de viata. In urma cresterii inregistrate in anii de functionare pe piata romaneasca, procesele de business atat la nivelul Microsoft Romania, cat si la nivelul Microsoft Dynamics intra intr-o faza de cristalizare. Cred ca este momentul ideal pentru a ma intoarce la ceea ce stiu sa fac foarte bine - in zona antreprenoriala", a declarat Herghelegiu.
El a precizat ca plecarea sa nu are legatura cu schimbarile de management care s-au petrecut in cadrul companiei, decizia sa fiind luata independent de cea a lui Silviu Hotaran, fostul CEO, care si-a anuntat retragerea in luna mai, pentru a pune bazele unei companii proprii de consultanta.
Herghelegiu a fost angajat de Microsoft in 2004 pentru a coordona departamentul de aplicatii Dynamics, care include, printre altele, solutii ERP (de planificare a resurselor interne) si CRM (pentru managementul relatiilor cu clientii).
"Este un business care a plecat de la putine sute de mii de euro si a ajuns la cateva milioane", spune Herghelegiu, fara a oferi cifre exacte. El e adaugat ca businessul Dynamics in Romania a crescut de aproape zece ori in ultimii cinci ani.
Anul fiscal trecut, la nivel global, divizia de business a Microsoft a inregistrat venituri de peste 1 mld. dolari din linia de produse Dynamics, in crestere cu 21% fata de anul precedent.
Regiunea Europei Centrale si de Est are o pondere de circa 7-8% din totalul veniturilor, in timp ce Romania genereaza 3,8-4% din incasarile regiunii, potrivit lui Jean-Christophe Berthier, directorul de marketing al Microsoft Dynamics pentru Europa Centrala si de Est.
Echipa din Romania a pornit cu un singur om. "Am ajuns in prezent la patru oameni full-time, plus inca o persoana in echipele de telesales. Este o echipa mica daca ne comparam cu orice alt jucator din acest segment de piata, insa ne inscriem foarte clar in strategia Microsoft de gestiune a resurselor umane interne si a partenerilor cu care colaboreaza", a precizat Herghelegiu.
El a mai spus ca Microsoft Romania lucra initial cu trei-patru parteneri la momentul demararii businessului Dynamics, ajungand in prezent la o retea de circa 20 de parteneri numai pe partea de ERP - Dynamics NAV(ision), Dynamics AX(apta) - respectiv inca zece pentru intreaga gama de aplicatii.
Potrivit lui Herghelegiu, Microsoft acopera prin intermediul retelei de parteneri circa 220 de clienti.
In prezent, cea mai mare parte a afacerilor diviziei sunt generate de catre IMM-uri, insa una dintre viitoarele directii de dezvoltare ale noului manager al echipei Dynamics, care ar putea fi ales atat din interiorul Microsoft, cat si din exterior, va fi sa dezvolte businessul in zona enterprise.
"Din punctul meu de vere imi plac mult mai mult start-up-urile decat businessurile foarte bine setate. Iar Dynamics a trecut deja in faza de consolidare", explica el. Propria afacere va fi un business in zona internationala, care se orienteaza pe zona de trading si outsourcing de procese de productie si aprovizionare. Tehnologiile ERP si CRM raman parte componenta din planurile de afaceri viitoare, a adaugat Herghelegiu.
Herghelegiu a absolvit Academia Tehnica Militara, specialziarea aeronave. A lucrat ca sef de serviciu tehnic pe aerodrom militar, iar apoi pentru o scurta perioada intr-o companie de aviatie civila, dupa care s-a angajat la Gecad, compania omului de afaceri Radu Georgescu, unde a ocupat, in ultimii doi ani, functia de sef al departamentului de dezvoltare software si outsourcing.
In 2002-2003 a fost director de vanzari al Advantage Software Factory (ASF). A condus apoi propria lui firma timp de un an, dupa care s-a angajat la Microsoft in mai 2004.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO