Business Hi-Tech

In Vest, motorul Internetului e Germania. In Est, Polonia

01.07.2003, 00:00 16

Daca la sfarsitul lui 2002 numarul europenilor cu acces la Internet se ridica la 184 milioane, pana in 2004, analistii de la IDC estimeaza ca totalul “internautilor” va ajunge la 200 de milioane.
Germania va fi motorul industriei Internet in Europa anilor urmatori, dar un potential mare de crestere se intrevede si in Europa Centrala si de Est. In 2002,  Germania impreuna cu Marea Britanie si Irlanda reuneau 47% din numarul total de utilizatori Internet, spun analistii de la IDC.
Cehia, Ungaria, Polonia si Romania reprezinta insa piete-cheie in ceea ce priveste numarul utilizatorilor de Internet din regiunea central si est-europeana. Cele patru tari reuneau la sfarsitul lui 2002 peste 60% din numarul total de “internauti” din aceasta zona. Dintre toate, Polonia se va detasa ca alergator de frunte in cursa Internet in urmatorii ani, fiind impulsionata si de relatiile comerciale puternice pe care le are cu Germania.
Intre tarile occidentale si cele care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana sunt inca discrepante foarte mari. Daca in vestul european 43% din populatie are acces la reteua informatica mondiala, in tarile din Est acest procent scade la 13% .
In Marea Britanie aproximativ 50% din populatie are acces online si este prima tara din Europa cu o populatie de peste 50 de milioane care atinge acest procent. Cele mai avansate natiuni vest-europene (tarile scandinave) au un grad de utilizare a Internetului de 80-90%.Conform ultimelor date furnizate de Uniunea Europeana, gradul de penetrare a Internetului in Romania este de 10% din populatie.
In ciuda cresterii rapide a gradului de utilizare a Internetului in Europa, comertul electronic nu respecta o tendinta similara. Intr-un interval de sase luni in cursul anului trecut, aproximativ 29% din totalul “internautilor” vest-europeni si 11% dintre estici au facut achizitii de pe web.
In prezent, cei mai multi cumparatori online (aproape jumatate din totalul aferent Europei Occidentale) se afla in Germania si Marea Britanie. In 2006, aceste regiuni vor concentra numai 38% din piata vest-europeana a comertului electronic.
Analistii de la IDC mai estimeaza ca in 2006, valoarea comertului electronic derulat in Europa Occidentala va depasi 261 miliarde de dolari in timp ce totalul tranzactiilor efectuate prin Internet in tarile central si est-europene va ajunge la numai 2,4 mld. $.
Gradul de utilizare a Internetului de mare viteza (broadband) va creste usor dar tarifele de acces vor ramane relativ ridicate. In 2002, piata broadband s-a dublat in Europa de Vest, la sfarsitul anului inregistrandu-se 12,6 milioane de conexiuni. In 2003, analistii spun ca se va ajunge la peste 20 de milioane de conexiuni broadband. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO