Business Hi-Tech

În timp ce o ploaie de investiţii europene cade pe solul american, strategi şi executivi europeni susţin că temerile privind exodul industriei europene sunt exagerate

În timp ce o ploaie de investiţii europene cade pe...

Autor: Catalina Apostoiu

07.03.2023, 00:05 205

Seduse de pachetul masiv de subvenţii anunţat de preşedintele american Joe Biden şi de preţurile energiei din SUA, marile companii industriale europene investesc masiv peste Atlantic în industriile verzi.

Acest exod de capital riscă să aibă consecinţe grele pentru Europa, din perspectiva oportunităţilor de reindustrializare pierdute, notează La Tribune.

Giganţi europeni, în special din domeniul auto, au anunţat investiţii în SUA după intrarea în vigoare a legislaţiei americane privind reduce­rea inflaţiei (IRA). Audi, deţinut de VW, a anunţat recent că ar putea construi o fabrică în SUA. VW vrea la rândul său să-şi construiască pro­pria uzină în SUA pentru marca Scout. Şi Stellantis comenta că IRA îi oferă noi stimulente pentru accele­rarea planurilor de localizare a pro­ducţiei de maşini electrice.

Iberdrola din sectorul energiei îşi va creşte investiţiile în SUA, iar firma suedeză de baterii Northvolt a anun­ţat că-şi reevaluează unele decizii de investiţii prin prisma IRA.

Linde din Germania şi Enel din Italia s-au arătat de asemenea intere­sate să profite de pe urma subvenţii­lor americane. ADS-TEC Energy, un furnizor german de staţii de încăr­care EV, va investi 8 milioane dolari în prima sa unitate americană. Compania olandeză EVBox îşi va construi primul sediu nord-american şi o unitate de producţie în Libertyville, Illinois.

În pofida acestui val de investiţii, strategii şi executivii europeni nu mai sunt extrem de îngrijoraţi că subven­ţiile verzi americane vor declanşa un exod al companiilor europene către SUA, iar mulţi consideră că un nou pachet uriaş de măsuri de susţinere rivale din partea Europei nu ar reprezenta reacţia potrivită, scrie Reuters.

Liderii europeni recunosc că riscul ca IRA să atragă unele com­panii europene în SUA există, însă astfel de riscuri sunt compensate nu numai de stimulentele europene deja existente, dar şi de alţi factori, cum ar fi proximitatea faţă de consumatorii europeni, factor menţionat de multe companii ca fiind unul vital în deciziile lor.

Comisia Europeană va prezenta propuneri legislative înaintea unui summit al liderilor privind competi­tivitatea UE. Cât de departe ar trebui să meargă Europa în a-şi relaxa reglementările privind ajutoarele de stat va reprezenta o chestiune ma­joră.

Potrivit think tankului Bruegel, susţinerea UE este deja similară sau chiar mai amplă decât banii IRA.

Francesco Starace, CEO-ul Enel, a declarat că nu crede că firmele se vor muta în SUA doar pentru diferenţa de subvenţii.

Guvernatorul băncii centrale a Belgiei, Pierre Wunsch, arată că preţurile mai mari la energie şi emisii de carbon ar putea avea un impact mai mare decât IRA.

Alţii susţin necesitatea unor subvenţii ţintite pentru promovarea tehnologiilor verzi şi asigurarea unor anumite niveluri de fabricare de baterii şi alte produse pentru a face UE mai rezilientă şi a-i reduce dependenţa de alte ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO