Business Hi-Tech

In Romania, impactul lui Sasser e mai redus

06.05.2004, 00:00 14

Sasser, virusul informatic care s-a raspandit pe net cu foarte mare rapiditate in ultimele zile, a creat un adevarat haos printre cei care utilizeaza computerele, scrie CNN.com. Printre victime se numara banci, mari companii si chiar institutii guvernamentale.
Producatorii de antidoturi, respectiv programe antivirus, spun ca numarul victimelor ar fi trecut de un milion in intreaga lume. Identificat pentru prima data la sfarsitul saptamanii trecute, Sasser a ajuns deja la versiunea a patra.
In Europa, compania de securitate Sophos a raportat ca "viermele" a afectat toate cele 19 centre de control ale Pazei de Coasta brutanice. Computerele s-au inchis pur si simplu iar ofiterii de acolo au fost nevoiti sa revina la metodele vechi de lucru, cu hartie si creion.
Potrivit site-ului Microsoft, programele care pot fi afectate de acest virus sunt Windows XP, Windows XP Service Pack1, Windows 2000 SP2, Windows 2000 SP3 si Windows 2000 SP4.
Infectarea cu prima versiune a acestui vierme duce la o considerabila degradare a performantelor computerului, insa datele de pe computer nu sunt afectate.
"In Romania, datorita faptului ca majoritatea utilizatorilor de Internet se conecteaza de acasa prin legaturi dial-up sau de la Internet Cafe-uri, viermele Sasser va avea o rata de raspandire mult mai mica decat in Europa. Totusi, utilizatorii individuali care nu obisnuiesc sa-si actualizeze sistemul de operare vor ramane mult timp vulnerabili. Companiile care folosesc produse firewall avansate sunt oarecum ferite de acest vierme, insa acelea care neglijeaza actualizarea sistemului Windows cu ultimul patch de securitate sunt vulnerabile, chiar daca au instalat un firewall si un program antivirus", spun specialistii de la GeCAD Software, compania care distribuie pe piata romaneasca soturile de securitate produse de japonezii de la Trend Micro.
In intreaga lume s-a constatat ca, totusi, numarul mai mare de calculatoare infectate se inregistreaza in randul utilizatorior casnici. iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO