Business Hi-Tech

In plin sezon de varf, producatorii de LCD-uri taie din capacitatea de productie

In plin sezon de varf, producatorii de LCD-uri taie din capacitatea de productie

Polonia ar putea produce 80% din totalul televizoarelor LCD din Europa

25.07.2008, 17:45 27

Producatorii de ecrane pentru televizoare si computere incep sa isi reduca din capacitatea de productie in sezonul de varf, ca urmare a diminuarii cererii. Aceasta masura ar putea semnala faptul ca am putea asista mai repede decat se anticipase initial la un nou declin al industriei, scrie Financial Times.
Reprezentantii companiei taiwaneze AU Optronics (AUO), al treilea mare producator de ecrane cu cristale lichide (LCD) din lume, au declarat ca intentioneaza sa utilizeze doar 90% din capacitatea de productie in acest trimestru fiscal, dupa ce fabricile companiei functionau la capacitate maxima in precedentul trimestru.
Potrivit propriilor estimari, oficialii AUO spun ca si competitori sai isi reduc, de asemenea, capacitatea de productie.
"Aceasta este prima data in ultimii zece ani cand jucatorii din aceasta industrie isi vor reduce capacitatea de productie a fabricilor in sezonul de varf", a declarat presedintele AUO, Chen Hsuan-bin.
Oficialii producatorului de ecrane LCD au precizat ca sunt relativ increzatori ca aceasta situatie este temporara si ca nivelul cererii s-ar putea redresa spre sfarsitul anului. Pe de alta parte insa, analistii sunt de parere ca masura de a reduce capacitatea de productie ar putea determina declinul pretului actiunilor la bursa.
Preturile ecranelor au intrat in declin dupa ce producatorii de computere si de televizoare au inceput sa renunte la comenzi in luna iunie a acestui an.
"Aceasta evolutie este cauzata de situatia macroeconomica generala, afectata de cresterea inflatiei si criza creditelor ipotecare", a adaugat Chen. Ca urmare, AUO nu si-a atins estimarile initiale privind numarul de unitati livrate, respectiv nivelul profitului incasat in al doilea trimestru. De asemenea, estimarile pentru T3 sunt foarte rezervate.
Compania a inregistrat un profit net de 20,39 mld. dolari taiwanezi (425 mil. euro) in al doilea trimestru, cu 5,6% mai mult decat in perioada similara a anului precedent, insa cu 24,4% sub nivelul din T1.
AUO a estimat ca vanzarile ecranelor cu diagonala mai mare de 10 inchi (25,4 cm) vor creste cu aproximativ 5% in T3, insa pretul mediu de vanzare va continua sa scada. De asemenea, ecranele destinate monitoarelor de PC si laptop-urilor se vor comercializa cu 15% mai ieftin, in timp ce preturile pentru ecranele TV vor scadea cu 5%, potrivit directorului financiar al companiei, Max Cheng.
Rivalul LG Display a avertizat, de asemenea, ca preturile ecranelor vor scadea anul acesta.
AUO are deschisa o fabrica in Polonia, tara care ar putea produce 80% din totalul televizoarelor LCD in Europa in urmatorii doi ani, potrivit estimarilor analistilor. Piata ar putea creste cu 24% pana in 2012, la 53,1 milioane de unitati livrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO