Business Hi-Tech

Impunerea cenzurii pe web starneste controverse

14.08.2000, 00:00 21





Justitia franceza a hotarat efectuarea de noi expertize pentru alegerea unei tehnologii adecvate care sa blocheze accesul surferilor locali pe site-urile de licitatii cu obiecte naziste.

Decizia judecatoreasca acorda expertilor o perioada suplimentara de doua luni in care acestia trebuie sa se decida asupra unui anumit soft, urmatoarea audiere a acestora fiind stabilita a avea loc pe 6 noiembrie.

La originea acestei decizii stau Liga Internationala pentru Lupta contra Rasismului, Uniunea studentilor evrei din Franta si Miscarea contra rasismului si pentru prietenia intre popoare. Acestea au cerut justitiei franceze, in urma cu cateva luni, sa interzica accesul tehnic al cetatenilor din Hexagon la site-urile care liciteaza obiecte naziste. ?inta principala a procesului a constituit-o compania Yahoo!.

In luna mai, un judecator francez s-a pronuntat in defavoarea portalului solicitandu-i acestuia "sa faca tot posibilul" pentru ca accesul la site-ul sau de licitatii sa fie imposibil pentru surferii locali.

Yahoo! a raspuns ca din punct de vedere tehnic este imposibila blocarea accesului surferilor francezi la site-urile guvernate de legile americane.

Ideea aplicarii unor reguli pe Internet a starnit imediat vii controverse in mediile internationale.

Comisia Europeana a aprobat o directiva care a intrat in vigoare pe 17 iulie si care afirma ca "o companie care stocheaza pe serverele proprii site-uri web (firma de hosting) nu poate fi acuzata ca distribuie materiale ilegale in cazul in care nu are cunostinta de existenta lor".

Justitia insa reactioneaza foarte diferit in cazuri care implica blocarea accesului surferilor la anumite site-uri.

In Statele Unite, ISP-ul Prodigy Communications nu a fost gasit responsabil pentru transmiterea unor mesaje defaimatoare, in timp ce justitia germana a avut o atitudine similara in luna noiembrie a anului trecut cand s-a pronuntat in favoarea companiei CompuServe. Aceasta era acuzata de a nu fi reusit sa blocheze accesul la un site pornografic.

Ministrul german adjunct de Interne, Brigitte Zypries, responsabila si cu securitatea informationala in cadrul guvernului de la Berlin, a declarat recent ca este imposibila construirea unui "zid" care sa opreasca cetatenii sa acceseze site-uri neo-naziste si a criticat totodata decizia autoritatilor franceze in procesul intentat portalului Yahoo!.

Problema blocarii acesului la site-uri din strainatate a atins si industria serviciilor financiare. In Marea Britanie, spre exemplu, o banca straina care nu detine licenta de a opera pe piata locala ar putea, teoretic, sa incalce legea daca site-ul sau poate fi accesat de catre englezi, precizeaza Stephen Fletcher, avocat la Linklaters din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO