Business Hi-Tech

Imperiul telecom al lui Carlos Slim este pus în pericol de guvernul mexican

Sursa foto: AFP

Sursa foto: AFP

Autor: Andreea Anghel

19.03.2013, 09:00 752

Guvernul mexican este pe cale să îşi aloce dreptul de a „sparge“ monopolul de pe piaţa din Mexic a gigantului America Movil, cea mai mare companie de telecomunicaţii din America Centrală şi de Sud, după ce preşedintele Enrique Peña Nieto a anunţat o propunere de lege care schimbă major lumea telecomunicaţiilor, relatează The Wall Street Journal. America Movil este deţinută în proporţie de 40% de Carlos Slim (foto), cel mai bogat om din lume. Propunerea de lege urmăreşte stimularea competiţiei într-o ţară săracă unde oamenii încă plătesc unele dintre cele mai scumpe facturi telefonice. Trei dintre cele mai importante partide politice din Mexic au promis că legea va fi votată până pe 30 aprilie 2013. Legea va afecta semnificativ America Movil, companie a cărei valoare de piaţă este de 75 de miliarde de dolari (aproximativ 58 miliarde de euro) şi are 261,6 milioane de abonaţi în America de Sud şi de Nord. America Movil a deţinut un cvasi monopol asupra pieţei din Mexic încă din 1990. În prezent deţine 70% din piaţa de telefonie mobilă şi 80% din cea de telefonie fixă.

Noua lege a guvernului Mexican va permite oamenilor legii atât să forţeze jucătorii dominanţi de pe piaţă să vândă din activele pe care le deţin, cât şi să emită sancţiuni pentru încălcarea principiului concurenţei. Companiile vor avea o putere mai mică de contestare a sancţiunilor în tribunalele din Mexic. Noua lege presupune eliminarea restricţiei prin care firmele străine nu puteau investi  mai mult de 49% în companiile locale. Astfel, firme străine pot cumpăra micii competitori ai American Movil de pe piaţa mexicană pentru a investi în dezvoltarea lor. „Cât timp guvernul mexican oferă astfel de drepturi regulatorilor din sectorul telecomunicaţiilor, America Movil va fi afectată. Aş spune că această lege este cea mai mare ameninţare pentru America Movil“, a spus Christopher King, analist al companiei de brokeraj Stifel Nicolaus & Co. Săptămâna trecută compania a declarat că salută propunerea preşedintelui şi că va continua să investească în ţară şi să reducă tarifele pentru utilizatori.

Cu toate acestea, pieţele arată contrariul. Veniturile America Movil sunt ameninţate şi de scăderea preţurilor din ultimii ani la serviciile de telefonie din Brazilia şi Mexic pe fondul reducerii tarifelor de interconectare. Tarifele de interconectare mai mari însemnau mai multe venituri pentru America Movil, care deţine cele mai multe linii de telefonie. În încercarea de a-şi spori veniturile în afara Americii Latine, America Movil a achiziţionat aproximativ 30% din compania olandeză de telecomunicaţii Royal KPN dar valoarea de piaţă a acesteia a scăzut odată cu achiziţionarea unei părţi din acţiuni, preţul acţiunilor atingând luna aceasta minimul ultimilor 11 ani.  Analiştii întrevăd totuşi posibilitatea unui final fericit pentru America Movil. De câţiva ani, Carlos Slim a făcut lobby la guvern pentru a i se permite să intre în sectorul televiziunii, dar până acum nu a fost posibil din cauza poziţiei de supremaţie pe piaţa de telefonie. Reducerea dominaţiei în domeniul telefoniei i-ar purtea deschide drumul către televiziune, acolo unde guvernul încearcă să reducă dominaţia altui jucător, Grupo Televisa, care deţine 70% din piaţă, potrivit The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO