Business Hi-Tech

Ilya Kretov, general manager al eBay pe 120 de pieţe: România se află pe lista noastră de priorităţi din punct de vedere al dezvoltării businessului

Ilya Kretov, general manager al eBay pe 120 de pieţe:...

Autor: Ioana Matei

21.03.2017, 16:32 609

Ilya Kretov, general manager al eBay, pe o regiune care cuprinde 120 de state, spune că România se află printre principalele pieţe în care compania cu origini americane, care intermediază vânzări anuale de 84 de miliarde de dolari, şi-a propus să îşi crească prezenţa.

Ilya Kretov este general manager pentru Rusia şi ţările emergente din Europa în cadrul eBay din noiembrie 2016, o zonă cu prezenţă redusă pentru marketplace-ul american. Pentru a descrie pieţele pe care le acoperă, Kretov îşi numeşte angajaţii ”echipa pentru jumătate de lume”: ”Dacă te uiţi la glob, coordonăm de la nordul Norvegiei până în Africa de Sud, regiune care include ţări nordice, Europa de Est, Grecia şi Portugalia, apoi toată Africa”. Pieţe dezvoltate precum Germania, Regatul Unit sau Italia nu intră în coordonarea lui.

”Sunt toate ţări relativ noi, slab penetrate pentru eBay şi cu potenţial mare în majoritatea ţărilor; ne-am propus să aducem mai mulţi clienţi astfel. În mod cert avem o listă scurtă şi lungă de ţări, este imposibil să faci managementul tuturor, iar România este cu siguranţă una dintre ţările care se află pe lista noastră de priorităţi din punct de vedere al dezvoltării businessului.”

Compania şi-a început procesul de reorganizare la începutul anului, iar vizita din România a executivului rus este prima în acest sens. În cadrul vizitei, Kretov spune că se va concentra  pe discuţiile cu potenţialii vânzători de pe piaţa locală.

”Lucrăm pentru câştigarea mai multor cumpărători în ţări, dar scopul principal al vizitei noastre aici este să creştem şi să vedem cum să aducem mai mulţi vânzători pentru vânzările în afara graniţei (crossborder sale)”, spune Kretov, aflat la prima vizită în România.

El consideră că discuţiile referitoare la deschiderea unui birou pe piaţa locală sau achiziţia unei platforme tip marketplace sunt decoamdată premature. ”Cred că este prematur acum să vedem cum ne vom atinge aceste obiective, abia acum facem cunoştinţă cu piaţa. În anumite pieţe - achiziţia de platforme care funcţioenază deja este dezvoltarea logică - avem câteva exemple în acest sens - spre exemplu, în Turcia am achiziţionat un market place, un model similar a fost în Coreea - dar nu ne limităm la aceste dezvoltări; există şi alte modele de business cum ar fi, spre exemplu, cazul din Vietnam, am făcut un joint venture cu o companie telecom fiind vorba despre o piaţă diferită în termeni de orice.”

Kretov nu exclude însă din calcul o astfel de mişcare.

 Kretov s-a alăturat eBay în 2013 din poziţia de deputy general manager responsabil cu activitatea de marketing. El are o experienţă de peste zece ani în marketing şi dezvoltarea de branduri internaţionale în cadrul unor giganţi mondiali, precum Google şi Mars. Ilya Kretov coordonează activitatea operaţională a eBay şi pe pieţele din Africa, fiind astfel responsabil cu operaţiunile din peste 120 de ţări şi teritorii. El este, de asemenea, lector în marketing la RMA Business School.

Compania eBay a fost înfiinţată în 1995 în San Jose, California, fiind unul dintre liderii sectorului de ecommerce la nivel global, cu 167 de milioane de cumpărători activi şi un volum brut de vânzări de 84 miliarde de dolari (76 mld. euro) in 2016. Compania a înregistrat venituri nete de aproape 9 miliarde de dolari (8,2 mld. euro) anul trecut şi estimează venituri între 9,3 şi 9,5 miliarde de dolari în 2017. Website-ul eBay înregistrează circa 80 de milioane de vizitatori unici pe lună la nivel global. Pieţele emergente reprezintă o direcţie de creştere importantă pentru eBay. De exemplu, în Rusia, compania înregistrează circa 3 milioane de vizitatori unici. Vânzările cross-border prin intermediul eBay realizate de companiile din Rusia au înregistrat o creştere de 50% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO