Business Hi-Tech

Idei sa fie, ca hardware e destul

25.09.2003, 00:00 17

Regizorii de film, muzicienii, graficienii si cercetatorii stiintifici din Romania au acces de cateva zile la cel mai rapid calculator personal din lume, Power Mac G5, lansat pe piata autohtona de compania IRIS-Apple IMC.
Computerul este rezultatul unui parteneriat strategic intre producatorii americani Apple si IBM. Daca desing-ul si conceptia apartine Apple, cipurile  care alcatuiesc Power PC G5  sunt produse in noua fabrica IBM creata cu investitii de 3 miliarde de dolari.
Computerul  este primul aparut pe piata cu un procesor  desktop de 64 de biti. care permite o crestere exponentiala  de putere.
"Noi credem ca este cel mai rapid personal computer din lume", a afirmat la lansare Nicolai Sabov, directorul general al IRIS. Sabov a prezentat, in sustinerea acestei idei, rezultatele testelor  de evaluare, precum si comparatii cu produsele de top ale rivalilor Dell si Intel."Power Mac G5 poate rula de doua-trei ori mai repede aplicatii de grafica, video, sunet sau pentru calcule stiintifice", a explicat directorul general IRIS.
Apple trece la capitolul performante Power Mac G5 si faptul ca 1.100 de astfel de computere  au fost "legate" intre ele la Virginia University pentru a crea un supercomputer care se doreste a fi unul dintre primele zece ca putere in lume.Power Mac G5 poate citi si scrie CD-uri si DVD-uri pentru productie media si arhivare si se poate conecta wireless la reteaua locala. De asemenea, Power Mac G5 este capabil sa comunice cu telefoanele mobile, PDA-urile si alte dispozitive compatibile Bluetooth.Noul computer Apple functioneaza in sistem open source Unix, dar este compatibil cu Windows.
Prezenta Apple in Romania este deocamdata modesta: circa 2% din piata de laptop-uri si de calculatoare desktop, cu vanzari la nivel national de 1,8 milioane de dolari in 2003. "Apreciem ca anul acesta vanzarile nostre vor creste cu 20% multumita si lansarii G5", a declarat Cristian Teodorescu, director de vanzari IRIS.
Pretul la care este comercializat Power Mac G5 in Romania porneste, in functie de configuratie, de la 2.000 de euro fara TVA si urca pana la 4000 de euro, fara TVA. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO