Business Hi-Tech

IDC: Vanzarile de laptopuri pe piata locala au crescut cu 92% in T3

29.11.2007, 15:51 33

Numarul total de PC-uri comercializate (incluzand sisteme desktop, laptopuri si servere) a atins 193.541 de unitati, cu 33,8% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cele mai bine vandute sisteme in T3 au fost laptopurile, care au inregistrat un avans de 92% al vanzarilor fata de T2, in timp ce sistemele desktop au crescut cu doar 17,4%. Segmentul de servere a urcat cu 21,3% fata de T3 2006.
Ponderea sistemelor portabile in volumul total al vanzarilor a atins 31,5%, cu sase puncte procentuale peste nivelul din primul trimestru. Valoric, laptopurile au ocupat 40,2% din total, in crestere cu peste cinci puncte procentuale.
Vanzarile de desktopuri au coborat cu circa sase puncte procentuale fata de intervalul ianuarie-martie, la 66,9%, ca numar de unitati. Din valoarea totala a pietei, acestea au avut o pondere de 53,9%, fata de 59,1% in primul trimestru.
Potrivit studiului IDC, tendintele pe piata locala de computere personale sunt diferite comparativ cu al doilea trimestru al anului, in care s-au inregistrat vanzari de 165.000 de unitati si s-au incasat 147 mil. dolari (109,1 mil. euro).
Per ansamblu, numarul de unitati vandute in T3 a crescut cu 17,3% fata de al doilea trimestru, sistemele desktop inregistrand cel mai mare avans (20,5%). Numarul de laptop-uri vandute a urcat cu 12,1%, in timp ce serverele au scazut cu 5,1%.
"Piata PC-urilor din Romania a continuat sa prospere si in al treilea trimestru al anului, urmand tendintele prevazute la inceputul anului. Cererea din segmentele consumatori si firme mici si mijlocii, preturile accesibile, configuratiile tot mai puternice, marketingul agresiv, impreuna cu un numar de proiecte din sectorul public si cel privat au creat din nou o sinergie care a permis o crestere puternica a vanzarilor", a declarat Calin Mirea, analist in cadrul IDC Romania.
El a adaugat ca producatorii locali pe PC-uri raman lideri pe piata de sisteme desktop, in timp ce brandurile internationale domina segmentul de laptopuri. Mirea preconizeaza ca aceasta situatie nu se va schimba in viitorul apropiat.
In ceea ce priveste numarul de unitati vandute in T3, pe primele trei locuri s-au clasat Flamingo Computers, cu o cota de 9,7%, urmata de K-Tech Ultra Pro (9,0%) si Hewlett-Packard (8,7%).
Trimestrul al treilea a plasat Acer pe locul al patrulea, cu o cota de 8,5%, in timp ce Complet Electro Serv, care se clasa pe locul al doilea in T2, a parasit topul cinci al producatorilor.
Din punct de vedere valoric insa, situatia este diferita, pe primele pozitii situandu-se marii producatori de PC-uri - HP (12,3%), Dell (10,5%) si Fujitsu Siemens (10,0%) ? urmati de Flamingo Computers (7,3%). Circa trei sferturi din totalul PC-urilor vandute in T3 au fost dotate cu procesoare Intel, in timp ce 25,9% au avut procesoare AMD (Advanced Micro Devices).
Din punct de vedere valoric, Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, a avut o pondere de 78,2%, iar AMD de 21,8%.
Ponderea vanzarilor catre utilizatorii finali si micii intreprinzatori a fost cea mai ridicata, atat ca volum (53,3%), cat si ca valoare (45%). Firmele mici si mijlocii (IMM) au achizitionat 37,7% din volum si au platit 42,2% din valoarea totala, in timp ce corporatiile au cumparat 4,6% din computerele vandut si au contribuit cu 7,2% la valoarea pietei.
In ceea ce priveste distributia sistemelor, sectorul guvernamental a achizitionat 2,6% din volum si a inregistrat o pondere valorica de 3,6%. Pentru sistemul educational, ponderea ca numar de unitati este de 1,2%, respectiv 0,9% ca valoare. In trimestrul al treilea al anului 2006, piata locala de PC-uri a inregistrat un declin de 20,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutie cauzata de derularea unui program al SEI (Sistemul Educational Informatizat) in T3 2005, care a determinat o "crestere artificiala" a numarului de PC-uri si servere.
IDC a estimat anterior ca vanzarile de PC-uri pentru intregul an 2007 vor creste cu peste 25% fata de anul precedent, de la 635.300 la 800.000 de unitati, si la o valoare estimata de aproximativ 660 mil. dolari (444,6 mil. euro).
In primele noua luni ale anului, pe piata locala de PC-uri s-au vandut circa 570.000 de unitati, iar valoarea totala a vanzarilor a atins 492 mil. dolari (366,2 mil. euro). "Piata ramane fierbinte, in timp ce jucatorii se pregatesc pentru un ultim trimestru si mai bun", a conchis Mirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO