Business Hi-Tech

IDC: Piata locala de imprimante a atins 32 mil. $ in al doilea trimestru

IDC: Piata locala de imprimante a atins 32 mil. $ in al doilea trimestru

Click pentru imaginea marita

20.09.2007, 19:09 29

Piata locala de periferice (imprimante, multifunctionale) a inregistrat o scadere de circa 40% a vanzarilor in al doilea trimestru, comparativ cu primele luni ale anului, insa, fata de al doilea trimestru al anului precedent, valoarea pietei s-a apreciat cu peste 84%, la aproximativ 32 mil. dolari (23,7 mil. euro), au mai precizat analistii de la IDC.
In T1 2007, piata de periferice a crescut cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, totalizand aproximativ 50 mil. dolari (38,2 mil. euro), numarul de unitati comercializate urcand cu 46,2%, la circa 200.000. In al doilea trimestru al anului curent s-au vandut doar 120.000 de unitati.
Primii trei jucatorii de pe piata - Hewlett-Packard (HP), Canon si Lexmark - si-au mentinut pozitiile de lideri, avand impreuna o cota de piata de 77% din numarul de unitati si 45% din valoare. In contrast, procentajele inregistrate de cele trei companii in T1 au fost de 88%, respectiv 58,6%.
"Explozia vanzarilor in T1 2007, lipsa unor proiecte majore in T2, precum si vara timpurie, care a fortat potentialii cumparatori sa isi cheltuiasca economiile pe produse de sezon, au contribuit la scaderea valorii pietei in al doilea trimestru", a declarat Dana Samson, research analyst la IDC Romania.
Vanzarile de multifunctionale au inregistrat o crestere de 137,5% fata de nivelul din T2 2006, reprezentand putin sub jumatate din volumul total al pietei.
Segmentul imprimantelor traditionale a urcat cu 52% din punct de vedere al numarului de unitati comercializate, in timp ce vanzarile de copiatoare multifunctionale au scazut cu un sfert, la 0,4% din volumul pietei.
Din punct de vedere al tehnologiilor de imprimare, echipamentele laser monocrom au devenit mai apreciate decat cele pe baza de tehnologie inkjet, comparativ cu T1, au precizat analistii de la IDC. "Cu toate acestea, echipamentele inkjet au continuat sa domine piata, detinand in T2 o cota de 62,7%", a adaugat Samson.
Comparativ cu perioada similara din 2006, segmentul de produse inkjet a crescut cu peste 150% din punct de vedere al numarului de unitati comercializate. Vanzarile de echipamente laser monocrom au urcat cu 29% in al doilea trimestru, reprezentand aproape o treime din piata totala (32,4%). Segmentul laser color a inregistrat o crestere de 63% comparativ cu T2 2006, insa cota de piata a acestor echipamente nu a depasit nivelul de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO